Malzemeler
-750 g Çavdar Unu
-750 g Tam buğday Unu
-500 g Ekşi Maya
-1 Litre Su
-Tuz
-Kimyon ve Tarçın (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
Suyu derin bir yoğurma kabına alıp, ekşi maya ile karıştıralım.
Azar azar. un. ekleyelim
Ele yapışmayan sert bir hamur elde edene kadar, un, ekleyelim ve yoğuralım.
Tuzu, (arzuya bağlı olarak) bir tatlı kaşığı tarçın ile, bir tatlı kaşığı kimyonu, ekleyip yoğuralım.
Nemli bir bez ile üzerini örtüp, 12 saat, mayasının gelmesi için bekletelim. Yazın bu süre 6-7 saat, kış mevsimine göre, çok daha daha kısa olabilir.
Mayalanan hamuru yoğuralım, ve üç parçaya bölelim. (Resimde gördüğünüz gibi üç adet ekmek değil de kocaman bir tepside, büyük bir veya iki ekmek pişirmek isteyebilirsiniz. Fırınınızın büyüklüğüne, mevcut fırın kaplarınıza göre, buna, siz karar verin)
Yağlı kağıt serili kek kalıplarına aktaralım ve nemli bir bez ile örterek iki saat daha bekletelim
Fırına ısıya dayanıklı bir kap ile su koyalım. Ekmeklerin ihtiyaç duyacağı nemi böylece sağlayalım.
2 saat sonra üzerini çizelim ve önceden ısıtılmış 190-200 derece fırında pişirelim.
Pişen ekmekleri kalınca bir bez ile sararak oda ısısına gelene kadar bekletelim. Oda ısısına gelen ekmeğimiz yemeğe hazırdır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Katkınız için teşekkür ederim.