Kıbrıslılar'ın Turunç Ağacından elde ettikleri geleneksel lezzetlerinden birisi de Çiçek Macunu'dur.
Ottan çiçekten en güzel sofraları kurma becerisi olan, birbirinden becerikli Kıbrıs kadınlarına, annelerimize saygılarımla Çiçek Macunu tarifini paylaşıyorum. Buyurun...
Malzemeler
-Turunç Çiçeği
-Şeker
-Su
-Macunlardaki vazgeçilmez Limon
Yapılışı
-Turunç çiçeklerinin taç yaprakları ayrılır.
-Yapraklar güzelce yıkanır.
-Kaynar su dolu bir kapta bir iki taşım kaynatılarak limonlu soğuk suya süzülerek aktarılır.
-Bu işlem 3 kez tekrarlanır.
-Üçüncü kez limonlu soğuk suya aktardığımız çiçekleri süzerek ağırlıkları kadar şeker ile birleştirelim. Burada ölçü bire birdir. Yani kaç gram çiçek varsa o kadar şeker olmalıdır.
-Şeker eklendikten sonra suyunu salması için birkaç saat beklenir.
-Suyu yeterli ise kaynatmaya başlanabilir. Değil ise çiçekleri biraz örtecek kadar su ekleyerek kısık ateşte kıvam alana kadar kaynatılır.
-En son bütün macunlarda yapıldığı gibi limon sıkılıp karıştırılır ve ateşten alınır. Soğuduktan sonra sevdiklerimize ikram edilir. Afiyet olsun...
Çok sevdiğim bir acun türüdür. Kokulu ve çok lezzetli,tarifi paylaşmanız beni çok mutlu etti özellikle Kıbrıs kültüründe yer almış bir tatlının yeni nesillere aktarılmasına katkı koyduğumuz için sizi kutlar başarılı yeni tariflerinde buluşmak ümidiyle ile.sevgiler(Emel)
YanıtlaSilKıbrıs lezzetlerinin orjinal tariflerini daha bilinir hale getirmek hedeflerimden birisidir. Desteğiniz sayesinde bu hedefime daha yakın hissediyorum. Ümitli ve mutluyum. Bütün blog takipçilerine Teşekkürler.
SilMis gibidir eminim. Turuncgillerin cicegi de meyvesi de cok guzel. Macunu da sahane olsa gerek. Mutlaka deneyecegim
YanıtlaSilÇok özgün bir tadı ve kokusu vardır. Tavsiye ederim...
YanıtlaSilDaha once hic denemedigim bir macun turudur ama eminimki sizin maharetli ellerinizle yine harika olmustur.Buket Hizli
YanıtlaSilDenemenizi tavsiye ederim. Sevgiler...
SilKokusuna bayıldığım , bana hep Kıbrıs gibi kokan bir tatlı! :) Elinize sağlık !
YanıtlaSil