Resimde görmekte olduğunuz, Ekşi maya ile mayalanmış, Tam buğday unundan yapılmış, bir Hellimli Biddadır. Ekşi Maya alternatifi birçok insanın evinde bulunmadığından, daha basit bir tarif ile Hellimli Bidda yapmanıza yardımcı olacağım.
Hellimli Bidda için
Malzemeler
1 Kg Tam buğday unu
1 Paket (10 g )Maya
2 Su bardağı ılık su
1 Su bardağı sıcağa yakın su
1/2 Su bardağı Zeytinyağı
2 adet Hellim(küp şeklinde doğranmış)
Tuz (hellimin tuzluluk oranına göre ayarlayınız)
Nane (Kuru da olabilir taze de. Dilerseniz ikisi de)
Susam
Hazırlanışı
Genişçe bir yoğurma kabına unun yarısını, alıp, ortasını havuz gibi açalım.
Tuzu unun etrafına serpelim
Naneyi Hellim ile karıştıralım
Sıcağa yakın bir bardak suya mayayı döküp karıştıralım. Köpürmeye başlayınca unu ortasına dökelim.
Geriye kalan ılık suyu ve zeytin yağını da ekleyerek unu mayalı sıvı karışımı ile karıştıralım.
Gerektiğince un ekleyerek ele hafif yapışan bir hamur elde edelim.
Hellimlerimizi hamura katalım ve yoğuralım.
Yağladığımız bir fırın kabına oluşturduğumuz Hellimli hamuru yayalım.
Susamı hamura serpelim
Üzerini örtelim
Ilık bir ortamda mayalanmasını bekleyelim
Hamurumuz mayalanınca, yani hamur iki katı büyüdüğünde üzeri kızarana kadar 180 derece fırında pişirelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Katkınız için teşekkür ederim.