Bahçemizde birkaç kök zeytin ağacımız var. Her yıl çakisdez, çizik zeytin ve siyah zeytini bunlardan yapmak en büyük zevkim. Siyah zeytin hazırlarken uyguladığım ve başarılı bulduğum yöntemi paylaşmak istiyorum. Farklı yöntemleriniz varsa onları da öğrenmek bana mutluluk verecektir.
Malzemeler
Siyah zeytin
Salamura tuzu
Hazırlanışı
-Zeytinleri bir süzgeç veya sele içerisinde 1-2 gün bekletelim. Yıkayalım ve bir gece kadar da su içerisinde bekletip süzelim. Bu şekilde istenmeyen canlıcıklar, varsa, çıkıp gidecektir😉. Artık zeytinlerimizi tuzlama aşamasına geçebiliriz.
-Üç avuç zeytine bir avuç tuz ideal ölçüdür. (Buradaki avuç dediğim iki elimizi birleştirerek doldurabildiğimiz kadar zeytinden bahsediyorum. Bu şekilde üç ölçü zeytin. Tuz için bahsi geçen avuç tek elimizin avucu'dur. Bir avuç tuz.)
-Uygun büyüklükteki bir kap içerisine tuzladığımız zeytinleri dolduralım
-Her gün kabı sallayıp çevirelim. 3-4 gün sonra da, biriken fazla suyu, süzelim.
-Başka bir yöntem de, tuzlanan zeytinleri, bez bir torba içerisinde bekleterek çıkacak olan suyun kendiliğinden, bu torbadan, süzülmesini sağlamaktır. Her iki yöntemle de kendi zeytinimizi hazırlayabiliriz. İkisi de başarılıdır.
-20-30 gün içerisinde zeytinin tadına bakın. İstediğiniz lezzete ulaşmışsa sofranızdaki yerini alabilir. Afiyetler olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Katkınız için teşekkür ederim.