Annemin "Forma" dediği, ortası delikli bir fırın kabı vardı. En güzel kekleri bu kapta pişirirdi. İşte bu nedenle Anne Keki denince şekil olarak bu tarz kekler anılarımdaki kokuları ve lezzetleri ile hayalimde belirir.
-3 Yumurta
-1 Su bardağı süt
-Bir su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
-1/2 Kahve fincanı çiçek suyu veya gül suyu (veya mevsimindeyse 1 portakal kabuğunun rendesi ve portakalın suyu)
-1 Su bardağı şeker
-1 Vanilya
-1 Kabartma tozu
-3 su bardağı un
-1 çorba kaşığı kakao
-1/2 su bardağı badem veya ceviz
Hazırlanışı
Ön hazırlık olarak fırını 180 dereceye ısınması için açalım. Kullanacağımız fırın kabını yağlayarak hazırlayalım. Bademleri irice parçalar halinde havanda dövelim. Portakal kullanacaksak portakalın kabuğunu rendeleyerek suyunu sıkalım.
-Yumurtaları şeker ile birlikte köpük haline gelene kadar çırpalım
-Sıvı yağ, süt, gülsuyunu yumurtalara ekleyerek çırpalım
-Vanilyayı ekleyelim ve çırpalım
-Bir su bardağı un ve kabartma tozunu ekleyerek karışımın üçte birini ayrı bir kaba aktaralım.
-Ayırdığımız karışımlardan birine kakao ekleyip karıştıralım
-Sonrasında her iki karışım da aynı yoğunlukta olacak şekilde un ekleyerek karıştıralım. Yoğun ama akışkan bir kek karışımı olmalıdır.
-Sade olan karışım alta kakaolu karışım üste gelecek şekilde fırın kabına boşaltalım.
-Üzerine irice dövülmüş bademleri serperek 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Kızarınca bir kürdan yardımı ile içinin de yeterince pişmiş olup olmadığını kontrol ederek fırından çıkaralım.
-Oda ısısına gelince kabından çıkarıp servis edelim. Kışın çay, yazın limonata yanında servis edelim. Afiyet olsun.
Gercekten de formada pişen kek harika olur ben portakal suyu ve rendesi yanında limon rendesi de ekliyorum cevizi ise hem içine hem üstüne koyuyorum çok güzel görünüyor ellerine sağlık tariflerinizin devamını dilerim SENEM MANIGA
YanıtlaSilKatkılarınız için teşekkür ederim. Sağlıkla kalın.
SilHerhalde herkesin bu kekle bir anısı vardır kokusunu duyar gibi oldum .Ellerine saglık.Buket Hızlı
YanıtlaSilTeşekkürler. Sağlıkla kalın.
SilBu kek ile çocukluğumuz geldi aklıma rahmetlik vasviye nenem teyzem,ve annemin bize pişirdiği abimle surekli mis gibi kokusuna dayanamayıp birkaç dakikada bir fırını açıp açıp pişti anne hade keselim değişlerimize dayanamayıp fırından çıkararak hemen keki Kesen annem.tabi birçok defa tam pişmeyen ve hızlıca kabarıklığı sönen kekler.hepsinin lezzetleri dün Gibi aklımda.Tarifinizle tekrar hatırlamama yardımcı olduğunuz için teşekkürler iyi ki varsınız.
YanıtlaSilİyi ki varsın Emel. Teşekkürler.
Sil