Malzemeler
-100 gr Ekşi Maya
-300 ml oda sıcaklığında su
-500 gr Tam buğday unu
-5 gr tuz (damak tadına göre artırabilirsiniz)
-1 Çorba kaşığı zerdeçal
Hazırlanışı
-Ekşi Mayayı su ile karıştıralım
-Azar azar un ekleyip hamur oluşturalım
-Tuz ekleyip yoğuralım
-Nemli bir bez ile örterek mayalanmasını bekleyelim. Yazın 6 saat kadar sonra hazır olacaktır. Soğuk kış günlerinde bu işlem 12 saat kadar sürebilir.
-Mayalanan hamurun yarısı ile zerdeçalı karıştırıp yoğuralım ve kalınca beze haline getirelim
-Geriye kalan hamuru da yoğuralım ve onu da kalınca bir beze halinde yayalım
-Zerdeçallı hamuru sade hamurun üzerine koyup rulo olacak şekilde saralım.
-Sardığımız ekmek hamurunu ekmek kalıbına aktaralım ve ıslak bir bez ile örterek yaklaşık 2 saat kadar dinlendirelim
-190 derece fırında pişirelim. Soğuyunca dilimleyerek servis edelim.
-Yemeklerimizin yanında veya gabira olarak hellimle, üzerine de zeytinyağı gezdirerek, harika bir lezzete ulaşmak, mümkün. Afiyet olsun.
Not: Ekşi Maya bulamayan veya yapamayanlar bu tarifi normal kuru maya ile de yapabilirler. Eğer normal kuru maya kullanıyorsanız mayalanma süreci çok daha hızlı olacaktır. Yaklaşık iki saat içerisinde ekmeğinizi hazırlayabilirsiniz. Ben ekşi maya kullandığım için mayalanma süreci uzun oldu. Tercih sizin,
Pratik bir tarif. Bir dilimde iki lezzet.
YanıtlaSil