Mutfak macerası yeni başlayanlara,
Yeni evlenenlere,
Ailesinden ayrı evde yaşamaya başlayanlara,
Dileyen herkese,
Bildiğim, tecrübe edebildiğim kadarı ile, misafir ağırlamakla ilgili, ufak tefek tavsiyelerim var.
Bu yazı ile çokça sorulan bazı soruların yanıtını kendimce vermek istiyorum. İhtiyaç duyanlar için, yararlı olması dileği ile, iyi okumalar. Eklemek istediğiniz, görüş ve düşüncelerinizi, bekliyorum.
-Aklınızdan çıkarmayın, siz köle değil, bu evi idare eden kişisiniz. Evin sahibisiniz. Ücretli bir hizmetli değilsiniz. Kimseye hizmet etmek için değil, arkadaşlarınızla hoşca vakit geçirebilmek, bunu yaparken de zamanı doğru kullanmak için, bu yazıyı okuyorsunuz. Bunu aklınızdan çıkarmayın
-Başka yerlerde katıldığınız arkadaş toplantılarını, kendinizinki ile kıyaslamayın. Korkmayın. Herkesin maddi durumu, becerisi, koşulları, farklı olabilir. Siz, kimseyle yarışmıyorsunuz.
-Evinize gelenleri her zaman güler yüzle karşılayın. Herkesin hatırını sormayı ihmal etmeyin. Asık suratlı bir ev sahibi, ne ikram ederse etsin, herşey sirke😒 tadı verecektir.
-Konuklarınızı ağırladığınız odada kolonya bulundurmayı ihmal etmeyin.
-Konuklarınızın tuvalet veya lavaboyu kullanmak ellerini yıkamak isteyebileceğini gözönünde bulundurun. Temiz havlunuza ek olarak, kağıt havlu bulundurmayı ve sabun kaplarını dolu tutmayı ihmal etmeyin.
-Durmaksızın mutfağa gidip gelen bir ev sahibi ile konukları arasında sohbet muhabbet gelişemez. Sohbet ortamı yaratmak için hazırlıklarınızın çoğunu önceden yapın.
-İkramlıklarınızı kimseninkiyle kıyaslayıp aynı sayıyı, çeşitliliği tutturmaya çalışmayın. Burada dikkat etmeniz gereken kaç çeşit tatlı, kaç çeşit tuzlu ikram ettiğiniz değildir.
-Maddi durumunuza uygun ikramlıklar hazırlayın. Verebileceğinizden fazlasını sunmaya çalışmak, fazlasını verebilecekken ucuza kaçmak kadar gülünçtür.
-Misafilerinize sunacağınız ikramlar için kahve fincanı, çay fincanı, pasta tabağı vs gibi mutfak gereçlerini önceden hazırlayın. Kırığı çatlağı olmayan temiz ve uyumlu kaplar yeterli olacaktır. O çok pahalı tabak setlerine gelince, varsa kullanın. Ama yoksa, bunun arayışına girmeyin. Bizlere dayatılan, reklamlardaki bilmem ne markalı, veya hangi ödüllü, veya hangi şef imzalı ürünlere ihtiyacınız yok. Yeni evlenen herkesin "tabak seti", "çay seti" gibi gereksiz fazlalıklarla saklama alanlarını doldurması da bence tamamen anlamsız. Yine de siz bilirsiniz.
-Kahve için farklı tercihleri olan arkadaşınız varsa önceden onun tercih ettiği kahveyi bulundurmayı ihmal etmeyin. Kahve çok özel bir ihtiyaç ve zevktir. Arkadaşınız kahve içmeğe gelmişse tercih etmediği bir kahveyi içmek zorunda bırakmayın. Burada bahsi geçen bildiğimiz Türk Kahvesi'dir. Kıbrıs'ta kavrulma derecelerine göre tercih ettiğimiz değişik ürünler mevcuttur ve fiyatları da yüksek değildir. Özel ve pahalı, Amerikan/Avrupa tarzı özel hazırlama teknikleri ve gereçleri zorunlu olan kahvelerden bahsetmiyorum. O tercihlerin mekanı da zaten dostlarımızın evleri değildir.
-Kahve içmek istemeyenler için mevsimine göre çay veya limonata bulundurmak iyi olacaktır.
-Evinizde ağırlayacağınız dostlarınızın diyet yapma ihtimali bulunmasını da göz önünde bulundurarak hazırlık yapın. Tamamen kek ve tatlılardan oluşan ikramlıklar hazırlayıp kimseyi zor durumda bırakmayın. Bir çeşit de meyve bulundurmak çok akıllıca olacaktır. Güzelce ayıklanıp dilimlenmiş bir portakal veya bir elma birçok insanı fazlasıyla memnun edecektir.
-İkramlarınızın, kimseyi rahatsız etmeyecek, sağlığını tehdit etmeyecek ürünlerden oluşmasına özen gösterin. Örneğin, Diyabeti olan bir arkadaşınıza tatlı dışında da yiyebileceği bir ürün sunmak zenginlikten değil nezakettendir.
-Önceden arkadaşlarınızın tercihlerini sormak samimiyet derecenize göre iyi bir yöntem olabilir. Ama gelecek olan kişi sayısı fazla ise, gereksiz yorgunlukların önünü açmış olacağınızdan, buna hiç girişmeyin derim.
-Mevsim Yaz ise soğuk su dolu bir sürahiyi konuklarınızı ağırladığınız odada bulundurun. Bu sizi sık sık bir bardak su için mutfağa gidip gelmekten kurtaracaktır.
-Mutfakta hazırlayacağınız yiyecekleri kapaklı kaplarda veya streç ile örtülmüş kaplar içerisinde muhafaza edin. Derli toplu bir mutfakta, sunulacak olanlar ve sunum kapları hazır olunca eliniz ayağınıza dolanmadan çalışabilecek ve daha az yorulacaksınız.
-İçeceği veya yiyeceği biten arkadaşlarınıza ikinci ğpoğaçayı veya ikinci çayı arzu edip etmedikleriniz sorun ama ısrar etmeyin.
-Arkadaşlarınız ayrılacağında ayağa kalkarak yolcu edin.
-Telefonunu, çantasını, atkısını vs unutmaması için gerekli hatırlatmayı kibarca yapın.
-Uygun bir başka zamanda yine konuk etmek istediğinizi ifade ederek güler yüzle gönderin.
-Kapınızı, ancak, arkadaşlarınız biraz uzaklaştıktan sonra kapatın.
Dostlarınızla sevdiklerinizle en güzel zamanları paylaşmanız ümidi ve dileği ile, sağlıkla kalın...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Katkınız için teşekkür ederim.