2 Nisan 2021 Cuma

Pizza yapalım mı?


Kendi ellerinizle, evinizde pişireceğinizin tadı, çok daha lezzetli olacaktır.

Hamur İçin Malzemeler

1/2 Su bardağı sıcağa yakın su

1/2 Su bardağı sıcağa yakın süt

2,5-3 Su bardağı tambuğday unu (Arzu edenler beyaz un kullanabilir)

5 gr Instant maya

Üzeri için Malzemeler

Not: Üzerini dilediğiniz malzemelerle doldurabilirsiniz. Bu benim tercihlerimin listesi.

-300 gr kıyma

-1 adet ortaboy soğan

-3 Çorba kaşığı zeytinyağı 

-250 gr rendelenmiş kaşar

-1 Çorba kaşığı domates salçası

-1 Su bardağı ılık su

-1/2 su bardağı haşlanmış mısır (veya mısır konservesi)

-1 Su bardağı sotelenmiş mantar (veya mantar konservesi)

-1 Çay kaşığı karabiber

-1 Çay kaşığı kekik

-Yaklaşık bir kahve fincanı zeytinyağı

Hamurun Hazırlanışı

-Derince bir kap içerisine süt ve suyu alarak maya ile karıştıralım

-Yavaş ve kontrollü bir şekilde unu ve tuzu koyup kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim

-Hamurumuzu nemli bir bez ile örterek 20-30 dk mayalanmaya bırakalım

Hamurumuz mayalanırken iç malzemeyi hazırlayalım 

-Kıymayı 3 çorba kaşığı zeytinyağı ve ince doğranmış soğan ile birlikte bir tencerede soteleyelim. Tuzunu, kara biberini de karıştırıp soğuması için ayrı bir kap içerisinde bekletelim.

-Mantarlarımızı hazırlayalım. Konserve kullanacaksak  sudan geçirip süzelim

-Mısır da konserve kullanılacaksa  sudan geçirip süzelim

-Bir bardak ılık suda salçamızı açalım

-Pizzamız  yaklaşık 35-40 cm büyüklüğünde olacaktır. Uygun büyüklükte  bir fırın kabına yağlı kağıt sererek üzerini 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile yağlayalım

Son Aşama

-Hamurumuz mayalandıktan sonra  fırını açıp, ısınması için 180 dereceye ayarlayalım.  

-Mayalanan hamuru gazını almak için biraz yoğurup 10 dakika daha bekletelim. Merdane veya oklava yardımı ile 1/2 cm kalınlığında açalım. (Elinizle de açabilirsiniz yalnız pişerken hamur iki kat kalınlaşacaktır bunu unutmadan inceliğini ayarlamakta fayda var.)

-İnce açtığımız hamuru yağlı kağıt serdiğimiz  tepsiye aktaralım

-Hamurun üzerini şalçalı su ile güzelce sıvayalım. Salçalı sudan 1/4 su bardağı kadar fazla gelecektir en son üzerine gezdirmek üzere bunu ayıralım

-Kekik serpelim ve kıymamızı tabana yayalım

-Kıymanın üzerine biraz kaşar serpelim

-Mantar ve mısırları serpelim

-1 çorba kaşığı zeytinyağı, salçanın kalanını pizzanın üzerinde gezdirelim

-Geriye kalan bütün kaşarı eşit bir şekilde yayalım ve önceden ısıttığımız fırında pişirelim.

-Kenarlarının kızarmasından piştiğini anlayabiliriz. Yaklaşık yarım saatte pişecektir ama fırından fırına fark edeceğinden tabanının kızarıklığını kontrol ederek pişme işlemini sonlandırmanızı öneririm. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederim.