29 Ocak 2021 Cuma

Turunç Macunu (KIBRIS)

Kıbrıs'ın geleneksel lezzetlerinden Turunç Macunu tarifini paylaşmak istiyorum bu gün. Benim için çok özel olan bu tarif umarım ki sizlerin mutfaklarına da lezzet katar.                                    

Malzemeler
-Turunç
-Şeker
-Su
-1/2 limonun suyu

Hazırlanışı
-Turunçları, rende yardımı ile, en üstteki parlak tabakadan arındıralım.
-Kabukları, portakal soyar gibi, dört parça olacak şekilde, bıçakla çizerek meyvesinden ayıralım.
-Kabukların içinde bulunan beyaz kısımın fazlalıklarını, kabuklara zarar vermeden, çıkaralım.
-Hazırladığımız yaprakları rulo haline getirerek iğne yardımı ile ipe dizelim ve su dolu bir kap içerisine alalım.
-3 gün boyunca günde iki kez suyunu değişerek (veya 5-6 gün boyunca günde bir kez suyunu süzerek) acısının gitmesini sağlayalım. Burada ölçü damak tadımızdır. Küçük bir parça yiyerek, tadına bakarak, acılığının gidip gitmediğini anlayabiliriz. 
-Acılığından arındırdığımız turunçları kaynar suya atıp 2-3 dakika kadar haşlayalım ve soğuk su dolu bir kaba süzelim. Bu işlemi yapraklar pişene kadar tekrarlamamız gerekiyor. Bu nedenle 3 kez soğuk suya süzüp tekrar kaynar suda 2-3 dakika haşlayarak pişirme işlemimini gerçekleştirelim.
-Pişen yapraklarımızı soğuk suya süzüp ipliklerini çıkaralım
-Şekeri tencereye alıp 2 su bardağı su ile karıştıralım buradaki ölçü 50 adet turunç yaprağına 1.3 kg şekerdir. (Benim 75-80 adet turunç yaprağım vardı 1.5 kg+1.5 su bardağı şeker kullandım)
-Yapraklarımızı şeker ve su koyduğumuz tencereye aktarıp karıştıralım ve bir gece bu şekilde bekletelim. 
-Ertesi gün tenceremizdeki su oranı, turunçları en az 3-4 parmak geçecek şekilde değilse, su ekleyerek, kaynatalım. 2-3 dk kadar kaynattıktan sonra ocağı kapatalım ve soğumasını bekleyelim. Tekrar kaynatalım. Bu işlem de en az 3 kez tekrarlanmalıdır.
-Tenceredeki şurubun kıvamı yoğunlaşınca yarım limonu kaynamakta olan macunlara döküp bir taşım kaynatalım ve ateşten alalım.
-Şurup oranını macunları örtecek şekilde ayarlamamız gerekmektedir. Uzun süre dayanabilen macunlar elde etmek istiyorsak buna dikkat etmeliyiz.
-Hazırladığımız macunları cam kavanozlarda ağzı kapalı bir şekilde uzun süre saklayabiliriz.
-Macunu bir bardak su eşliğinde dostlarımıza sevdiklerimize sunabiliriz.  Turunç macununu minik doğrayarak keklerimizi ve kurabiyelerimizi  lezzetlendirmek için de kullanabiliriz.   Afiyet olsun.

       












2 yorum:

  1. Annem çok güzel yapar ve hep "bu tarifler gelecekte yapılabilecek mi acaba?"der. Yazılı hale getirip geleceğe taşıdığınız bu ve bunun gibi geleneksel bütün tarifler için bir Kıbrıs'lı olarak teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Katkınız için teşekkür ederim.