Kıbrıs'ımın güzel köylerinde, buğdayını kendi yetiştiren öğüten ve bunu makarna erişte gibi ürünlere dönüştüren elleri öpülesi güzel insanlar vardır. Her şeye rağmen üretimden kopmamak için direnen, el emeğinin kıymetini bilen, bunu sürdüren ve bunları destekleyenlere sevgiler, saygılar...
Makarnamızı ister domates sosu ile, ister sebzeli, isterseniz de et tavuk suyu gibi lezzetli sularla haşlayarak pişirebilir afiyetle de yersiniz. Hiçbir suni katkı maddesi bulunmayan, un su ve tuzun emek ile şekillenmesinden oluşan bu ürün son derece lezzetlidir. Pişirme süresi marketten aldığınız makarnalara nazaran daha uzundur. Zaten tadı da fabrikasyon lezzetlere hiç benzemeyen bir zenginliktedir. Denemenizi öneririm. Afiyet sağlık sıhhat olsun...
Domatesli El Makarnası
Malzemeler
-El makarnası
-2 Tane orta boy domates
-1 Çorba kaşığı domates salçası
-1 Tatlı kaşığı biber salçası
-2 avuç rendelenmiş nor, hellim, nane karışımı.
-1/2 kahve fincanı zeytinyağı
-Su
Hazırlanışı
-Yağ ve domatesi bir araya getirerek, yağı çok yakmadan, soteleyelim.
-Salçaları ekleyelim ve 1-2dk karıştırarak pişirelim.
-Salçalı karışıma kaynar su ekleyelim ve makarnalarımızı bu suda haşlayarak pişirelim. Tadına bakmadan kapatmayın, fabrikasyon ürünlere göre daha geç pişecektir.
-Makarna pişerken tabaklara rendelenmiş nor hellim nane karışımından serpelim.
-Makarna pişince biraz sulu olarak süzüp tabaklara aktaralım.
-En üste, rendelenmiş hellim nane nor karışımını paylaştıralım. Sıcak sıcak afiyetle yiyelim.
Makarnamızı ister domates sosu ile, ister sebzeli, isterseniz de et tavuk suyu gibi lezzetli sularla haşlayarak pişirebilir afiyetle de yersiniz. Hiçbir suni katkı maddesi bulunmayan, un su ve tuzun emek ile şekillenmesinden oluşan bu ürün son derece lezzetlidir. Pişirme süresi marketten aldığınız makarnalara nazaran daha uzundur. Zaten tadı da fabrikasyon lezzetlere hiç benzemeyen bir zenginliktedir. Denemenizi öneririm. Afiyet sağlık sıhhat olsun...
Domatesli El Makarnası
Malzemeler
-El makarnası
-2 Tane orta boy domates
-1 Çorba kaşığı domates salçası
-1 Tatlı kaşığı biber salçası
-2 avuç rendelenmiş nor, hellim, nane karışımı.
-1/2 kahve fincanı zeytinyağı
-Su
Hazırlanışı
-Yağ ve domatesi bir araya getirerek, yağı çok yakmadan, soteleyelim.
-Salçaları ekleyelim ve 1-2dk karıştırarak pişirelim.
-Salçalı karışıma kaynar su ekleyelim ve makarnalarımızı bu suda haşlayarak pişirelim. Tadına bakmadan kapatmayın, fabrikasyon ürünlere göre daha geç pişecektir.
-Makarna pişerken tabaklara rendelenmiş nor hellim nane karışımından serpelim.
-Makarna pişince biraz sulu olarak süzüp tabaklara aktaralım.
-En üste, rendelenmiş hellim nane nor karışımını paylaştıralım. Sıcak sıcak afiyetle yiyelim.
Böyle lezzetlerin elle şekillenmesi ve sofralarımızı tatlandırması çok güzel . Bu güzel tarifinizi canlandırırken makarnaya kültürel bir de sunum yapmanız hoş olmuş.
YanıtlaSilTebrikler...
Taşekkür ederim. Yerli üreticilerimizi desteklemek gerekir diye düşünüyorum. Sevgiler...
SilEskiden günümüze kadar gelen el makarnası yapması zahmetli bir o kadar zevkli gerçekten diğer hazır makarnalara hiç benzemiyor ben tavuk suyunda yaptım tek kelime ile harika oldu tariflerinizin devamını dilerim
YanıtlaSilTavuk suyuna da harika olur. Afiyetler olsun. Sağlıkla kalın...
SilMerhabalar ben Zeynep el makarnası sadece Kıbrıs'a özgü bir makarna mı? Nereden bulabilirim? Öyle güzel anlattınız ki denememek olmaz teşekkür ederim.
YanıtlaSilMakarna dünyada en yaygın beslenme alışkanlıklarından biridir bu nedenle hemen her ülkede becerikli eller kendi buğdaylarının lezzeti ile farklı şekil ve tadlarda makarnalar üretmektedirler. Kıbrıs'da köylerde düzenlenen eko gün'lerde, köy festivallerinde standlarda el makarnası satışına rastlamak mümkün. Görneç köyünde El Makarnası Festivalinin altıncısı bu yıl 21 Nisan 2019'da gerçekleşti. Siz de halkımızın ürettiğini sergilediği bu tip etkinliklere destek vererek bir çok ürünün en tazesini doğalını bulma şansını elde edebilirsiniz. Sevgiler...
YanıtlaSilMakarna hem çok sevdigim hem de kurtarici olarak gordugum bir yemektir. Tarifinizi okuyunca el makarnasi edindim ve tavuk suyunda pisirdim. Bir kez daha fabrikasyon urunlerin dogal seylerin yerini asla tutamayacagini gordum. Teşekkürler mutfak iscisi .
YanıtlaSilNe güzel söyledin sevgili Adsız, fabrikasyon ürünler asla el yapımı doğal ürünlerin yerini tutamaz. Elbette ki bunlar hızlı, daha ucuz ve kolay erişilebilir olduklarından tercih ediliyorlar ki bunda bir zarar yok. Ama zamanla doğal ürünlerin unutulmasına, hatırlanmamasına sebep oluyorlar ki bu tehlikeli. Bulabildiğimiz yapabileceğimiz oranda doğalını el yapımı olanı tercih etmeye çalışmak bu arayışı çocuklarımıza da öğretmek çok güzel. Sağlıkla kalın...
SilBu güzel Tarifler ve mükemmel tatlar için çok teşekkürler.Ellerinize Sağlık 😊
YanıtlaSilBloğuma gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkürler.
YanıtlaSil