Misler gibi tahin ve mezdeki kokan, geleneksel tatlımız... Anılarımızdan günümüze becerikli eller ile taşınmış bir Kıbrıs klasiği. Her ne kadar ölçüler her mutfağa göre farklılıklar gösterse de, anılarımızda bıraktığı lezzeti her zaman aynıdır.
Bu tatlı bana hep sevgili anneciğimi hatırlatır. Severek kendi tarifini uygular, gururla ikram ederdi.
MALZEMELER
-5 Su bardağı irmik
-2 Su bardağı şeker
-2 Su bardağı süt
-1 Paket mezdeki
-1 Tatlı kaşığı karbonat
Üzerine
-Kabuğu soyulmuş badem
Tepsiyi yağlamak için
-2-3 kaşık tahin
Şerbeti için
-5 Su bardağı Şeker
-5.5 Su bardağı Su
-2-3 damla limon suyu
Yapılışı
-Önce şurubu hazırlayalım. Soğuması için bir köşeye kaldıralım.
-İrmik, şeker ve karbonatı bir araya getirerek karıştıralım.
-Mezdekiyi de döverek hamur malzemesine katalım.
-Sütümüzü ekleyerek güzelce yoğuralım.
-Güzelce yoğurduğumuz Galoprama malzemesini tahin ile yağlanmış fırın tepsisine dökelim ve bir gece boyunca (8 saat) oda ısısında bekletelim.
-Ertesi gün irmik sütü tamamen çekmiştir. İstediğimiz büyüklükte parçalara bölüp üzerine bademleri yerleştirelim.
-180 derece fırında üzeri hafifçe kızarıncaya kadar pişirelim.
-Üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarıp önceden kesmiş olduğumuz dilimleri bıçak ile tekrar keselim ve pişirmeye devam edelim.
-Üzeri iyice kızaran Galoprama'yı fırından alıp, soğumuş olan şurubunu dökelim ve tatlımızı bir köşeye ayıralım.
Not:
Galoprama, iyice soğumadan servis edilmemelidir. Bekledikçe daha güzel olacağını unutmayın.
Bu tatlı bana hep sevgili anneciğimi hatırlatır. Severek kendi tarifini uygular, gururla ikram ederdi.
MALZEMELER
-5 Su bardağı irmik
-2 Su bardağı şeker
-2 Su bardağı süt
-1 Paket mezdeki
-1 Tatlı kaşığı karbonat
Üzerine
-Kabuğu soyulmuş badem
Tepsiyi yağlamak için
-2-3 kaşık tahin
Şerbeti için
-5 Su bardağı Şeker
-5.5 Su bardağı Su
-2-3 damla limon suyu
Yapılışı
-Önce şurubu hazırlayalım. Soğuması için bir köşeye kaldıralım.
-İrmik, şeker ve karbonatı bir araya getirerek karıştıralım.
-Mezdekiyi de döverek hamur malzemesine katalım.
-Sütümüzü ekleyerek güzelce yoğuralım.
-Güzelce yoğurduğumuz Galoprama malzemesini tahin ile yağlanmış fırın tepsisine dökelim ve bir gece boyunca (8 saat) oda ısısında bekletelim.
-Ertesi gün irmik sütü tamamen çekmiştir. İstediğimiz büyüklükte parçalara bölüp üzerine bademleri yerleştirelim.
-180 derece fırında üzeri hafifçe kızarıncaya kadar pişirelim.
-Üzeri kızardıktan sonra fırından çıkarıp önceden kesmiş olduğumuz dilimleri bıçak ile tekrar keselim ve pişirmeye devam edelim.
-Üzeri iyice kızaran Galoprama'yı fırından alıp, soğumuş olan şurubunu dökelim ve tatlımızı bir köşeye ayıralım.
Not:
Galoprama, iyice soğumadan servis edilmemelidir. Bekledikçe daha güzel olacağını unutmayın.
Galomrama muhtesem bir tatlidir. Hele firin tepsisinin tabanina tahin surmemiz harika bir lezzet olusturur. Bilmeyenler mutlaka denesin derim ben. Elinize saglik mutfak iscisi.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
YanıtlaSil