
NOR, her evde sevilerek tüketilen Kıbrıs'a özgü bir süt ürünüdür.
Hellim yapımı için mayalanan süt bir süre sonra hellimi oluşturacak forma dönüşür ve bu peltemsi oluşum (buna Druhalla denir) süt içerisinden çıkarılarak süzülmesi için uygun kaplara alınır. Geriye kalan peynir altı suyu yani Orohi ise güçlü bir ateş ile kaynatılır ve nor yavaşça yüzeye çıkmaya başlar. Bu arada sütün alt kısmı yavaşça karıştırılarak norun dipte kalıp yanması önlenir. Yüzeye biriken nor buradan toparlanarak talarlar içerisinde süzülmeye bırakılır. Nor alındıktan sonra dışarıya önceden alınarak suyu süzülmüş olan süt pelteleri aynı suda kaynatılacak ve hellime dönüşecektir.
Nor, Pirohu, börek şeklinde veya üzerine bal pekmez dökülerek yenilebilir. Milli (yarı kurutulmuş) veya güneşte tamamen kurutulmuş hali ile makarnaların üzerine rendelenerek lezzet katar. Taze noru Ekmek Kadayıfı yapımında da ara malzeme olarak kullanırız ki buradaki yerini başka hiçbir malzeme alamaz.
Hellim yapımı için mayalanan süt bir süre sonra hellimi oluşturacak forma dönüşür ve bu peltemsi oluşum (buna Druhalla denir) süt içerisinden çıkarılarak süzülmesi için uygun kaplara alınır. Geriye kalan peynir altı suyu yani Orohi ise güçlü bir ateş ile kaynatılır ve nor yavaşça yüzeye çıkmaya başlar. Bu arada sütün alt kısmı yavaşça karıştırılarak norun dipte kalıp yanması önlenir. Yüzeye biriken nor buradan toparlanarak talarlar içerisinde süzülmeye bırakılır. Nor alındıktan sonra dışarıya önceden alınarak suyu süzülmüş olan süt pelteleri aynı suda kaynatılacak ve hellime dönüşecektir.
Nor, Pirohu, börek şeklinde veya üzerine bal pekmez dökülerek yenilebilir. Milli (yarı kurutulmuş) veya güneşte tamamen kurutulmuş hali ile makarnaların üzerine rendelenerek lezzet katar. Taze noru Ekmek Kadayıfı yapımında da ara malzeme olarak kullanırız ki buradaki yerini başka hiçbir malzeme alamaz.
Resimlerde, Talar'lar içerisinde süzülme aşaması, süzülme sonrası aldığı şekil ve börek yapılış aşamalarını görebilirsiniz.
NOR Böreği içinMalzemeler
İç harcı için
-1 Adet taze NOR
-Gülsuyu
-Tozşeker (damak tadına göre)
-Tarçın (isteğe bağlı)
Hamur için
-1 kg Un
-Oda ısısında su
-1-2 Çorba kaşığı Zeytinyağı
Kızatmak için sıvı yağ
Hazırlanışı
-Hamur malzemelerini bir araya getirirerek orta sertlikte bir hamur yoğuralım.
-Hamuru en az 20 dk dinlendirelim.
-Norumuzu güzelce ezerek gülsuyu ve damak tadına göre şeker ile karıştıralım.
-Arzu edenler nora biraz da tarçın ekleyebilir. Ben koymuyorum.
-Dinlenen hamurumuzdan ince bezeler açıp hazırlamış olduğumuz norlu karışımı paylaştırarak kapatalım.
-Kızgın bol yağda veya yağsız sac'da onlü arkalı kızartalım. Afiyet olsun...

Nor en sevdiğim süt ürünlerinin başında gelir.Hele de nor böreğinin kızgın yağda aldığı balonumsu görüntüsü iştahları açmaya yeter. Çok tatlı bir tarifle ağızları tatlandırmaya yetmişsiniz .Çookk teşekkürler...
YanıtlaSilGüzel yorumunuz ve desteğiniz için asıl ben teşekkür ederim. Sağlık ve afiyetle kalın.
YanıtlaSilGercekten Melek hanimin dedigi gibi yagda kizartirken olusan kabarciklar çok istah aciyor. Kibrisin en guzel tatlilarindan biridir nor boregi. Ozellkle sicakken yemenin tadina doyulmaz. Ellerinize saglik mutfak iscisi .
YanıtlaSilTeşekkürler. Sağlıkla kalın.
YanıtlaSil