16 Kasım 2018 Cuma

Gadmer (KIBRIS)



"Yağ yağ yağmur
Teknede hamur
Ver allahım ver
Bir çanak Gadmer"

Çocukluğumuzun bu sevimli tekerlemesini bilmeyen var mı? Sanmıyorum. Peki Gadmer sevmeyen var mı? Onu hiç sanmıyorum.

Biz küçükken daha çok yağmur yağardı. Bazıları yaktı bazıları kesti; çöpler ve zehirli atıklar ile kirletildi. Doğa hesapsızca harcandı. Şimdi, yağmura özlem duyan mevsim normallerini doğru dürüst bilmeyen bir nesil yetişiyor. Doğanın hesapsızca harcanmasına karşı çıkalım. N'olur elimizden geleni yapalım.
...
Gadmer için Malzemeler
-Un
-Su
-Zeytinyağı
-Şeker

Hazırlanışı
-Un ve suyu bir araya getirerek orta sertlikte bir hamur yoğrulur. Burada un ve su miktarı yapacağınız gadmer sayısına göre değişiklik gösterecektir.
-Elde edilen hamur yaklaşık 20 dakika kadar dinlendirilerek kıvama gelmesi sağlanır.
-Hamurumuz dinlendikten sonra küçük bezeler haline getirilerek porsiyonlanır.
-Bezeler oklavı ile incecik açılıp üzerine zeytinyağı sürülür.
-Zeytinyağının üzerine toz şeker serpilerek karşılıklı kenarlar ortaya getirilerek kapatılır.
-Kızgın sac veya yanmayan bir tavada önlü arkalı kızaracak şekilde pişirilir. Afiyet olsun.

















8 yorum:

  1. Yağmura hasret kaldığımız bu günlerde yerinde bir tarif verişiniz bunu bir maniyle sunuşunuz harika olmuş. Gatmer yemeyen ve sevmeyen yoktur sanırım ama sizin sunumunuzla çok daha güzel olmuş .tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sağlıkla kalın.

      Sil
  2. Cocukluguma goturdunuz beni sevgili mutfak iscisi. Ta yag yag yagmur diye yagmurun altinda islandigimiz gunlere. Ben de katmeri sevmeyen biri oldugunu sanmiyoruym. Tam da mevsiminde yemek daha da guzel olacaktir kuskusuz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne çok sevindim bilemezsiniz. Sizde bu duyguların uyanmasına, anlık da olsa, masum çocukluğumuzun hatırlanmasına sebep olduğum için... Güzel yorumunuza teşekkürler.

      Sil
  3. Kış günlerinin vazgeçilmez tatlısıdır gadmer şeker veya arı balı ile mükemmel bir lezzet her iki şekilde de evimde yapıyorum. Evimizin vazgeçilmez tatlısıdır. Paylaşımınız için çok teşekkür ederim sevgili mutfak işcisi(Emel)

    YanıtlaSil
  4. Güzel yorumunuz ve desteğiniz için çok teşekkür ederim. Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  5. Her Kibrislinin evinde yapilan harika bir lezzet hele de taze zeytin yaginin oldugu bu zamanlarda.Ellerine saglik.Buket Hizli

    YanıtlaSil
  6. Evet bence de tam zamanı. Güzel yorumunuza teşekkür ederim. Sağlıkla kalın...

    YanıtlaSil

Katkınız için teşekkür ederim.