Kısa süren yeşil kış Kıbrıs'a büyük bir zenginlik getirir. Mutfaklarımıza da Ayrelli, Gavcar Mantarı, Hostes, Mangallo, Yabani Ispanak ve benzeri bir çok lezzeti sunar. Yabani ot meraklısı Kıbrıslılar topladıkları otlarla, çeşitli yemekler, turşular, börekler yaparlar.
Resmini gördüğünüz böreklerde yabani ıspanak kullanıldı. Yapanların ellerine yiyenlerin bedenlerine sağlık sıhhat afiyet olsun...
Hamur için Malzemeler
-1 Kg un
-Orta sertlikte bir hamur elde edecek kadar oda ısısında su
-1-2 çorba kaşığı zeytin yağı
-Tuz
İç malzemesi
-3-4 Bağ ıspanak.
-1 Su bardağı ince bulgur
-1 Hellim (rendelenmiş)
-1 Baş kuru soğan
-1/2 su bardağı Zeytin Yağı
-Tuz
-Karabiber
-Nane
Hazırlanışı
-Hamur malzemelerini bir araya getirerek orta sertlikte bir hamur yoğuralım ve beklemeye alalım.
-Yemeklik doğradığımız soğanı yağımızın yarısını kullanarak soteleyelim ve bir köşeye ayıralım.
-Yıkayıp doğradığımız ıspanakları geri kalan yağ ile soteleyelim.
-Ispanaklar da sotelendikten sonra tuzunu, nanesini, biberini ekleyip bulgur ile karıştıralım ve soğuması için bir köşeye kaldıralım.
-İç harç soğuduktan sonra hellim rendesini ve soğanı harcımıza katalım.
-Hamurumuz dinlendikten sonra ince bezeler açıp iç malzemeyi aralarında bir parmak boşluk bırakarak açtığımız bezenin yarısına yerleştirelim.
-Bezenin geri kalan yarısını iç malzemeyi örtecek şekilde kapatalım ve bir rulet veya bıçak yardımı ile kenarları iyice kapanacak şekilde keselim.
-Yağsız tavada veya sac'da pişirelim. Afiyet olsun...
Yabani ıspanak yerine bildiğimiz normal ıspanak da kullanabilirsiniz.
Elinize sağlık değeeli lezzet ustası.çok sevdiğim bir börek tarzı tarifi vermişsiniz.Bulgurlu olarak hazırlanan harçtan daha önce hiç tatmadım.Eminim ki doyurucu ve leziz bir tadı vardır.
YanıtlaSilTeşekkürler Melek hanım. Ispanak böreğinde bulguru harcın sulanmasını engellediği için kullanıyoruz. Ayrıca lezzetli suları tutarak böreğin lezzetine lezzet kattığını da eklemek gerek. Tavsiye ederim, sevgiler...
YanıtlaSilKış aylarının vazgeçilmez bir lezzeti biz bu böreklerle büyüdük diyebilirim özellikle kışın bol bol tüketiyoruz zahmetli olmasına karşın hem lezzet hem bol vitamin deposu bilmeyenlere tavsiye ederim ellerinize sağlık tariflerinizin devamını dilerim.
YanıtlaSilBüyüklerimizin ellerine sağlık ne güzel lezzetler öğretmişler bizlere değil mi? Bu gün mutfaklarımızda sağlık pişiyorsa çocukluğumuzda öğrendiğimiz damak tadının arayışındandır. İlgi ve desteğinize çok teşekkür ederim Senem hanım.
YanıtlaSil