Hellimli&Zeytinli Bitta birkaç saat içinde hazırlayabileceğiniz harika bir lezzettir. Bu sadece Hellim veya sadece Zeytin ile de yapabilir. Kışın taze soğan ve taze nane hele de kolyandro katılarak yoğrulursa, kokusu yedi mahalleye yayılır. Lezzeti ise tartışmaya açık değildir.
Malzemeler
1Kg Tam buğday unu (beyaz un da kullanabilirsiniz)
1.5 Hellim
1 Su bardağı siyah zeytin
1 Büyük baş kuru soğan
1/2 kahve fincanı kuru nane
1 Çorba kaşığı Kimyon
1 Çorba kaşığı Garaçoçço (Çörek otu)
1 Çorba kaşığı Susam
1 Paket Maya
1 Su bardağı Zeytin yağı
Ilık Su
Resimdeki bittayı yaparken ben kullanmadım ama varsa 1/2 demet taze nane, 1/2 demet kolyandro ve 3-4 dal taze soğan
Hazırlanışı
-Hellimi küçük küpler halinde doğrayalım
-Soğanı yemeklik doğrayalım
-Kullanılacak olan yeşillikleri doğrayalım ve hazır hale getirelim.
-2-3 Su bardağı sıcağa yakın ılık suyu bir kaba alalım ve maya ile karıştıralım.
-Maya çözüldükten ve kabarmaya başladıktan sonra zeytin yağını katarak unu azar azar ekleyelim
-Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım
-Bütün baharatları, otları, hellim ve zeytinleri hamur ile birleştirip yoğuralım.
-Hamurumuzu zeytin yağı ile yağlanmış bir fırın tepsisine yayalım
-Hamurun üzerine garaçoçço ile susamı da serpip nemli bir bez ile örterek mayalanması için bir köşeye koyalım.
-Bittamız mayalandıktan sonra uygun büyüklüklerde keserek önceden 190 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun...
Ozellikle kibrislilar icin hangi yasda olursaniz olun vazgecilmez bir geleneksel tat .Yine super olmus .Buket Hizli
YanıtlaSilKesinlikle öyle. Hemen her biraraya gelişimizde, kutlamalarda, pikniklerde ilk akla gelen yiyecek. Sevgiler...
SilVazgeçilmez bir lezzet,kültürümüzün en lezzetli ve pratik biddasıdır. Paylaşımınız beni çok mutlu etti. Yeni nesillere aktarmak gerekli. (Emel)
YanıtlaSilHer evin vazgeçilmezi. Çok severek pişirip zevkle tüketiyoruz. Afiyetler...
SilÇok güzel
YanıtlaSilBeğenmenize çok sevindim. Sevgiler...
YanıtlaSilEvet yine kıbrıs kültürümüzün vaz geçilmez bir lezzetini tarif etmişsiniz teşekkürler.kutlama sofralarımızın olmazsa olmazı hellimli zeytinli bittalarımız.Hele birde fırından çıktığı an yayılan koku ile tadın birleşmesi harika.
YanıtlaSilEmeğinize sağlık
Sıcak iken çok seviyorum ben de. İlginize teşekkürler...
YanıtlaSil