20 Nisan 2018 Cuma

Enginar Dolması (KIBRIS)

Enginar dolması bir başka Kıbrıs kokulu yemeğimiz. Biz bunun en güzelini yaparız. Buyurun...

Malzemeler
-5 Adet enginar
-1/2 Su bardağı Pirinç
-600 Gr Kıyma
-1 Orta boy domates
-1 Çorba kaşığı domates salçası
-1/2 Demet maydanoz
-1 Ortaboy kuru soğan
-Tuz
-Karabiber
-Limon
-3/4 Su bardağı zeytin yağı

Yapılışı
-Enginarları doldurmak üzere ayıklayalım ve limonlu suda yıkayalım.
-Kıymayı önce kendi suyunu salıp çekene kadar soteleyip zeytinyağının yarısını ekleyelim.
-Soğanı rendeleleyip kıymaya ekleyelim ve bir iki dk kızartalım.
-Domatesi rendeleyip kıymanın üzerine ekleyelim ve ardından da salçayı koyup bir iki dakika soteleyeleyerek ocaktan alalım.
-Pirinci, baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ve limon suyunu ekleyerek harcımızın hazırlığını bitirelim
-Enginarları bu karışım ile doldurarak uygun büyüklükteki bir tencereye dizelim.
-Geri kalan zeytin yağını dolmanın üzerine gezdirelim.
-Enginarların 3/4'ü suda kalana kadar tencereye su koyarak kısık ateşte pişirelim.

Not: Enginar dolması pazı sarması veya asma yaprağı sarması ile çok yakışır. İç malzemeniz fazla gelirse bununla biraz pazı veya yaprak sarıp tenceredeki boşlukları bunlarla doldurduktan sonra suyunu koyup pişirebilir ve yemeğinizin lezzetini artırabilirsiniz.
Enginar dolmasını pirinç yerine bulgur ile yapanlar da var ama benim tercihim pirinç ile yapılandır.

5 yorum:

  1. Mis kokulu ve çok faydalı bir yemek tarifi vermişsiniz.yanında yaprak sarması harika gider.
    Enginar yapraklarının içindeki yumuşak dokunun da yenilebilir olduğunu eklemek istedim.
    Teşekkürler emeğinize sağık.

    YanıtlaSil
  2. Enginar dolması çok lezzetli ve faydası çok. Asma yaprağı ve pazı yaprağı sarılarak birlikte pişirilirse daha zengin bir yemek olur. Çok güzel bir tarif size çok teşekkür ederim. Sevgilerimle (Emel)

    YanıtlaSil
  3. Katkılarınıza ve güzel yorumlarınıza çok teşekkür ederim. Sevgi ile kalın...

    YanıtlaSil
  4. Biz kıbrıslıların vazgeçilmezi olan enginar dolmasını severek tüketiyoruz ellerinize sağlık çok güzel görünüyor tariflerinizin devamını dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Senem hanım. Gerçekten de Kıbrıs Ada Mutfağında Enginar Dolmasının yeri ayrıdır.

      Sil

Katkınız için teşekkür ederim.