6 Nisan 2018 Cuma

Gabak Bittası (KIBRIS)

Gabak Bittası şekerli vaya sade iki şekilde hazırlanan bir harç ile yapılır. Bazı bölgelerde iç harca diyanisi (zeytin yağında sotelenmiş) soğan katılırken, bazı bölgelerde tarçın ve şeker konur. Doğal ortamda yetişen hoş kokulu bir bitki olan Maraha çoğunlukla kullanılan bir  malzemedir.

Hamur için Malzemeler
-1 Kg Un
-1 paket maya
-1 Çay kaşığı tuz
-Hamuru oluşturmak için yeteri kadar ılık su.
-1/2 Su bardağı zeytin yağı

Tatlı İç harç için Malzemeler
-1 Kg kırmızı kabak(minik doğranmış)
- Su bardağı bulgur veya pirinç
-1 Çorba kaşığı Tarçın
-300 gr Kuru üzüm
-1 Su bardağı kabuğu soğulmuş badem/ceviz
-1 Çay kaşığı tuz
-1 Çay kaşığı karabiber
-Şeker
-Arzu ederseniz ince doğranmış Maraha

Şekersiz İç Harç için Malzemeler
-1 Kg kırmızı kabak(minik doğranmış)
- Su bardağı bulgur veya pirinç
-1 Baş kuru soğan (yemeklik doğranarak 1 kahve fincanı zeytin yağında sotelenmiş)
-1 Çorba kaşığı Nane
-300 gr Kuru üzüm
-1 Su bardağı kabuğu soyulmuş badem/ceviz
-1 Çay kaşığı tuz
-1 Çay kaşığı karabiber
-Arzu ederseniz ince doğranmış Maraha

Hazırlanışı
-Hamur malzemesini bir araya getirerek yoğuralım ve mayalanması için bir köşeye ayıralım.
-Mayalanan hamurdan istenilen büyüklüklerde parçalar kopararak yuvarlak bezeler halinde açalım.
-Açtığımız bezelere iç malzemeden koyarak üzerine (isteğe bağlı) şeker serperek kenarlarını iyice kapatalım.
-Yağlı kağıt serili tepsiye dizerek 190 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim.
-Şekerli yapılıyorsa Şekeri hazırlama aşamasında bittayı kapatmadan önce malzemenin üzerine serpmenizi öneririm. Bu işlem kabağın fazla sulanmasını engeller. Afiyet olsun.

7 yorum:

  1. Yine çok güzel bir tarif vermişsiniz.elinize ve emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bal kabağının yurdumla birleşmiş hali !❤️ Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Güzel yorumlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir bidda, biz ailecek çok severiz, marahalı çok seviyoruz ama güzel bir
    Aroma katıyor. Güzel bir tarif yeni lezzetlerle buluşmak üzere

    YanıtlaSil
  5. Bu tarifi çok sevdim, yine harikalar yaratmışsınız sevgili mutfak işçisi.

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkür ederim. İlginiz ve desteğiniz beni cesaretlendiriyor ve çok mutlu ediyor.

    YanıtlaSil
  7. Kabak biddasını çok severim özellikle marahalı çok hoş bir koku ve lezzet katıyor. Bu tarif bir harika ellerinize sağlık.sevgilerimle yeni tariflerde buluşmak ümidiyle (Emel)

    YanıtlaSil

Katkınız için teşekkür ederim.