Güzel memleketimin kırlarında dikenler arasında korunaklı bir şekilde yetişen Ayrelli binbir zahmetle toplanarak sofralarımıza getirilir. Şimdi tam zamanıdır. Ailecek kırlara çıkıp yürüyüşümüzü yapabilir, Ayrelli ve daha bir çok Kıbrıs otu bulabiliriz.
Kıbrıs ada mutfağının en sevilen lezzetlerinden Ayrelli toplanmasının aksine son derece basit bir yöntemle pişirilir. Toplayanın, pişirenin ellerine sağlık. Buyurun.
Malzemeler
-Ayrelli (tabii ki)
-2-3 Yumurta
-1/2 kahve fincanı zeytin yağı
-Tuz
-Karabiber
Yapılışı
-Ayrellileri uçlarından köklerine doğru en taze kısımlarını uygun büyüklüklerde kıralım. Yıkayalım.
-Tavada kendi suyunda hafifce soldurup zeytin yağını ekleyelim.
-Yumurtaları ayrı bir kaba kırıp biraz çırptıktan sonra pişmekte olan Ayrelilere ekleyelim.
-Tuzunu ve karabiberini ekleyelim. Afiyet olsun...
Not: Ayrelli'nin hafif acı tadını sevmeyenler, suda biraz haşlayıp süzdükten sonra zeytinyağı ve yumurta ile buluşturup pişirirler. Ama ben sevdiğim için böyle bir işlem yapmıyorum.
Evet yine çok güzel bir tarif vermişsiniz sevgili lezzet ustası.Bu yemeği herkesin severek yediğine eminim.kendine has tadı ve acımtıraklığı olan bu bitki tam bir lezzet demeti.
YanıtlaSilMüsade ederseniz tarifinizde de bahsettiğiniz acımsı tadı gidermek için soğanla pişirilmesi de uygun olur.
Not:Bu bitkinin bilinçsizce toplanıyor olması ne yazık ki neslini tüketiyor.
Sizin sayenizde bunu belirmek istedim.
Teşekkür ederim.
Bilinçsizce saldırılan doğal otlarımız ve Medoş Lalesi, Nergis gibi çiçeklerimiz, ancak bizlerin sahip çıkması ile tükenmekten kurtulur. Lütfen dikkat... Kendi kültürüne sahip çıkamayan bir nesil olarak çocuklarımız tarafından yargılanmak istemiyorsak biraz gözümüzü açalım.
SilYemekten ziyade, nesli tuketilen canlilara gosterdiginiz hassasiyete teşekkürler. Bilinc kazandırma cabanızin önünde saygiyla egiliyorum.
YanıtlaSilAyrelliyi aciligindan oturu pek de sevemeyenlerdenim fakat soganla denemeyi düşünüyorum. Cunku cok faydalı bir bitki.
Tebriķler. Kökten söktükleri için doğal bitki örtüsü zarar görüyor.
YanıtlaSilDoğal bitki örtüsü dahil bütün deyerlerimize sahip çıkalım.
YanıtlaSilToplanması zahmetli yemesi lezzetli ayrelliyi kış aylarında bol bol tüketiyoruz.Özelkikle acımsı tadına bayılıyorum çoğu zaman yumurtasız tüketiyorum ellerinize sağlık çok güzel görünüyor tariflerinizin devamını dilerim.
YanıtlaSilGüzel yorumlarınıza ve katkılarınıza teşekkür ederim arkadaşlar.
YanıtlaSil