Çok sevilen, paylaşılarak tüketilen, bir kış atıştırmalığıdır Gollifa. Yılbaşı Yemişi olarak da bilinir. Eskiden, evlerin damına Gollifa serpmenin kötü ruhları temsil eden Goncoloz'ları uzak tutacağına inanılırmış.
Goncolozları bilemem ama, geçmişten günümüze paylaşım, bereket ve mutluluğa örnek olarak gelen Gollifa Kıbrıs Ada Mutfağına en güzel örneklerden birisidir.
Yaptığım Gollifa'yı ulaştıramayacağım kadar uzaklarda bulunan sevdiklerime, Gollifa zamanını hatırlatmak ve görüntüsünü paylaşmak için gelsin. Sevgilerimle...
Malzemeler
-800 Gr Gollifalık veya Herselik buğday
-500 Gr Kuru üzüm
- 3 Çorba Kaşığı Susam
-1 Çorba kaşığı Çörek otu
-350 Gr Badem
-3-4 Tane Nar
Not: Damak tadınıza ve evdeki malzemelerinize göre yemiş miktarlarını ayarlayabilirsiniz.
Yapılışı
-Buğdayı yıkayıp geceden ıslatalım.
-Bir gece suda beklettiğimiz buğdayı 5 dk (yumuşayıncaya kadar) haşlayarak süzelim.
-Bademleri haşlayıp kabuklarını çıkaralım.
-Narları ayıklayarak tanelerini ayıralım.
-Bütün kuru yemişleri buğday ile karıştıralım. Afiyet olsun.
Sevgili mutfak iscisi her kibrislinin yilbasi aksami evinde olan geleneksel lezzetimiz bize verdigin tariflerle geleneklerimizi hatirlattigin icin cok tesekkurler Buket Hizli
YanıtlaSilGollifa kendi kültürümüzden, doğal, katkısız. Bir kaşıkta birçok vitamini ve lezzeti sunar. Hepimize afiyet, sağlık, şifa olsun. Teşekkürler Buket hanım.
SilPatlamış mısır yada kuruyemiş gibi elimden dusuremedigim harika bir lezzet gollifa. Teşekkürler mutfak işçisi
YanıtlaSilDeyil mi? Üstelik çeşitli vitaminler ve lezzetler sunuyor. Teşekkürler...
YanıtlaSilDeğerli lezzet ustası sizi takdir ediyorum.kültürümüzü yansıtan ve giderek unutulan güzel lezzetleri sofralarımızı renklendirmesi için yeniden gündeme getiriyorsunuz.
YanıtlaSilKıbrıs kültürümüzün unutulmaya başlanmış bir tarifini vermişsiniz bu yüzden tebrik ederim.
YanıtlaSilHem saglıklı hem doyurucu bir lezzet olmasından dolayı özel günleri dolduran bir tat.
Desteğinizle hedeflerime yaklaşmaya başladığımı hissediyorum. Teşekkürler.
Sil