30 Kasım 2017 Perşembe

Gollifa (Kıbrıs)


Çok sevilen, paylaşılarak tüketilen,  bir kış atıştırmalığıdır Gollifa. Yılbaşı Yemişi olarak da bilinir.  Eskiden,  evlerin damına Gollifa serpmenin kötü ruhları temsil eden Goncoloz'ları uzak tutacağına inanılırmış.

Goncolozları bilemem ama, geçmişten günümüze paylaşım, bereket ve mutluluğa örnek olarak gelen Gollifa Kıbrıs Ada Mutfağına en güzel örneklerden birisidir.

Yaptığım Gollifa'yı ulaştıramayacağım kadar  uzaklarda bulunan sevdiklerime, Gollifa zamanını hatırlatmak ve görüntüsünü paylaşmak için gelsin. Sevgilerimle...


Malzemeler
-800 Gr Gollifalık veya Herselik buğday
-500 Gr Kuru üzüm
- 3 Çorba Kaşığı Susam
-1 Çorba kaşığı Çörek otu
-350 Gr Badem
-3-4 Tane Nar

Not: Damak tadınıza ve evdeki malzemelerinize göre yemiş miktarlarını ayarlayabilirsiniz.


Yapılışı
-Buğdayı yıkayıp geceden ıslatalım.
-Bir gece suda beklettiğimiz buğdayı 5 dk (yumuşayıncaya kadar) haşlayarak süzelim.
-Bademleri haşlayıp kabuklarını çıkaralım.
-Narları ayıklayarak tanelerini ayıralım.
-Bütün kuru yemişleri   buğday ile karıştıralım. Afiyet olsun.




7 yorum:

  1. Sevgili mutfak iscisi her kibrislinin yilbasi aksami evinde olan geleneksel lezzetimiz bize verdigin tariflerle geleneklerimizi hatirlattigin icin cok tesekkurler Buket Hizli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gollifa kendi kültürümüzden, doğal, katkısız. Bir kaşıkta birçok vitamini ve lezzeti sunar. Hepimize afiyet, sağlık, şifa olsun. Teşekkürler Buket hanım.

      Sil
  2. Patlamış mısır yada kuruyemiş gibi elimden dusuremedigim harika bir lezzet gollifa. Teşekkürler mutfak işçisi

    YanıtlaSil
  3. Deyil mi? Üstelik çeşitli vitaminler ve lezzetler sunuyor. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Değerli lezzet ustası sizi takdir ediyorum.kültürümüzü yansıtan ve giderek unutulan güzel lezzetleri sofralarımızı renklendirmesi için yeniden gündeme getiriyorsunuz.

    YanıtlaSil
  5. Kıbrıs kültürümüzün unutulmaya başlanmış bir tarifini vermişsiniz bu yüzden tebrik ederim.
    Hem saglıklı hem doyurucu bir lezzet olmasından dolayı özel günleri dolduran bir tat.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Desteğinizle hedeflerime yaklaşmaya başladığımı hissediyorum. Teşekkürler.

      Sil

Katkınız için teşekkür ederim.