17 Kasım 2017 Cuma

Çakisdez



Güzel Kıbrısım'ın sonbaharında, zeytin ağaçları, en güzel ürünlerini verir. Hemen her evde, yeşil zeytinler kırılarak, Çakisdez yapılır. Tarife gerek yok aslında ama yine de yazmak istedim. 


Malzemeler
-Yeşil zeytin
- Kalın Tuz
-Limon Tuzu veya  limon suyu.

Yapılışı 
-Zeytinlerimizi taş veya bir şişe yardımı ile çatlatalım.
-Kırdığımız zeytinleri uygun kaplara koyup üzerini örtecek kadar su ile dolduralım.
-5 gün boyunca günde bir kez bu suyu süzüp, değişelim.
-Zeytinlerimizi tuz, ve limon  ile karıştırıp  üzerini geçecek kadar su ile dolduracağımız kapaklı bir kaba koyup hava almaması ve bozulmaması için üzerine zeytin yağı dökerek bir hafta kadar bekletelim.
-Servisi için havanda dövülmüş Kolyandro tohumu, kekik, zeytin yağı ve limon suyu ile karıştıralım.
Afiyet olsun

Not:
Bizde tuz oranı genel olarak 3 avuç zeytin (buradaki her bir avuç iki elimizi birleştirerek oluşturduğumuz miktardır) 1 avuç tuz (tek elimizin avucu) ayarlanır.

Ben, her yarım kilo zeytine, 2 çorba kaşığı tuz 1/4 çorba kaşığı da limon tuzu koyarak Çakisdezlerimi hazırlıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederim.