Güzel Kıbrısım'ın sonbaharında, zeytin ağaçları, en güzel ürünlerini verir. Hemen her evde, yeşil zeytinler kırılarak, Çakisdez yapılır. Tarife gerek yok aslında ama yine de yazmak istedim.
Malzemeler
-Yeşil zeytin
- Kalın Tuz
-Limon Tuzu veya limon suyu.
Yapılışı
-Zeytinlerimizi taş veya bir şişe yardımı ile çatlatalım.
-Kırdığımız zeytinleri uygun kaplara koyup üzerini örtecek kadar su ile dolduralım.
-5 gün boyunca günde bir kez bu suyu süzüp, değişelim.
-Zeytinlerimizi tuz, ve limon ile karıştırıp üzerini geçecek kadar su ile dolduracağımız kapaklı bir kaba koyup hava almaması ve bozulmaması için üzerine zeytin yağı dökerek bir hafta kadar bekletelim.
-Servisi için havanda dövülmüş Kolyandro tohumu, kekik, zeytin yağı ve limon suyu ile karıştıralım.
Afiyet olsun
Not:
Bizde tuz oranı genel olarak 3 avuç zeytin (buradaki her bir avuç iki elimizi birleştirerek oluşturduğumuz miktardır) 1 avuç tuz (tek elimizin avucu) ayarlanır.
Ben, her yarım kilo zeytine, 2 çorba kaşığı tuz 1/4 çorba kaşığı da limon tuzu koyarak Çakisdezlerimi hazırlıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Katkınız için teşekkür ederim.