Talar Peyniri ve Hellim'in (bana göre) en güzel birleşimi Pilavuna'dır.
Kıbrıs'da sanırım sevmeyen yoktur. Hemen her evde yapılan, sevilerek yenen ve paylaşılan, geleneksel bir hamur işidir...
Malzemeler
İçini hazırlamak için
-1 Adet Talar Peyniri
-1 Adet Hellim
-1/2 Su bardağı Gannavuri
-1/2 Su bardağı Sultani (çekirdeksiz kuru üzüm)
-6 Yumurta
-1/2 demet taze nane
-1 Çorba kaşığı dolusu kuru nane
-1 Paket Maya (1 Çorba kaşığı)
-1 Avuç İrmik
-1/2 Su bardağı süt
Hamur için
-1 Paket Maya (1 Çorba kaşığı)
-1 Su bardağı ılık su
-1 Su bardağı ılık süt
-1 Su bardağı Zeytinyağı
-2 Yumurta
-Tuz
-Un
Üzerine
-Yumurta sarısı
-Bolca susam
Yapılışı
İç malzemenin hazırlanışı
-Talar Peyniri ve Hellim'i rendeleyerek karıştıralım.
-Peynir Hellim karışımına nane, irmik, gannavuri ve üzümü katarak harmanlayalım.
-Yumurtaları çırparak peynir karışımına ekleyelim
-Mayamızı 1/2 su bardağı ılık sütte eriterek peynir ve hellim karışımına katalım.
-İç malzeme karışımını, geceden hazırlayıp buzdolabında bir gece bekletelim.
Hamurun hazırlanışı
-Hamuru hazırlamak için ılık süt ve suyu karıştıralım ve mayamızı içinde eritelim.
-Yumurtaları ve yağı da bu sıvı karışıma ekleyip karıştıralım.
-Unu azar azar mayalı sütlü karışıma ekleyelim. Tuzu da un ile birlikte hamurumuza katalım ve mayalanması için bir köşeye ayıralım. Bulunduğunuz ortamın sıcaklığına göre hamur 30-45 dakika arasında hazır olacaktır.
-Mayalanma işlemi tamamlandıktan sonra hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopararak, yuvarlak biçimde açalım,
-Açtığımız hamurcukları, bir çorba kaşığı dolusu peynir karışımı ile doldurup üçgen veya kare şekillerde kapatalım.
-Üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp susam serperek 190 derecede önceden ısıtılmış fırında, altı üstü kızarana kadar pişirelim.
İşte benim favorilerimden biri ellerinize sağlik mükemmel gorünüyor burnumda tütü şimdi.😋😋😋
YanıtlaSilTeşekkürler Senem hanım.
SilBen de bayılırım pilavunaya. Bugüne kadar hiç yapmadım, yapmaya yeltenmedim. Sadece mükemmel yapan anacigimi izledim. Irmik hiç kullanmadı ve muhteşem sonuçlar aldı herzaman. Bu bağlamda irmigin ne işe yaradığını öğrenebilir miyim sizden? Çünkü işlevsel olarak bir katkısı yoksa lezzete herhangi bir katkı sağladığını sanmıyor, aksine gereksiz kalori olacağını düşünüyorum. Bunun dışındaki tarif şahane görünüyor. Peynir kokusu burnuma geldi. Sevgili mutfak işçisi bugüne dek verdiğiniz akla zarar güzellikteki yemekler için bir kez daha teşekkür ederim. Saygılar
YanıtlaSilPilavunanın harcı, oldukça yağlı olan Talar Peyniri, Hellim ve bolca yumurta ihtiva ediyor, Bunlardan çıkacak olan sıvıları tutması, mayalanmaya olumlu katkısının olması ve sonuç olarak da pilavunanın kabarıklığını piştikten sonra da kalıcılaştırması için irmik kullanıyorum. İlginize ve desteğinize teşekkür ederim.
YanıtlaSilPilavuna tarifinizi denedim mükemmel oldu ellerinize sağlık 🤗
YanıtlaSilAfiyet olsun.
Sil