Turunç, ne kadar verimli, ne kadar anaç bir tür. Çiçeğinden, meyvesinin hem çiğ, hem de olgun halinden neler üretilmiş, neler !
Kıbrıs'da çiçeğinden hem Çiçek macunu, hem de çiçeksuyu yapılır ve esans olarak kullanılır.
Daha olgunlaşmamış, yeşil turunçlar şahane bir Macuna dönüştürülür.
Daha olgunlaşmamış, yeşil turunçlar şahane bir Macuna dönüştürülür.
Meyvesi olgunlaşınca sarhoş eden kokusu ve rengi ile misafirlerimize ikramlık olarak gururla sunduğumuz başka bir Macuna dönüştürülür.
Bu gün Yeşil Turunç Macunu tarifini paylaşıyorum. Emeğini acımadan bu macunları yapan, tadan herkese sağlık, şifa, mutluluk olsun.
MALZEMELER
-30 Adet ceviz
büyüklüğünde yeşil turunç
-1 Avuç elenmiş kül
-1 Kg şeker
-Limon
-Su
-Su
YAPILIŞI
-Turunçlar yıkanıp
küllü suda kaynatılır.
-Dış kabukları bıçağın
kesmeyen tarafı ile kazınır ve içleri sivri bir cisim ile oyularak çekirdekleri ve henüz olgunlaşmamış olan meyve parçacıkları temizlenir.
Sadece kabuk kısmı kalmalıdır.
-Turunçlar su dolu bir
kaba alınır.
-8 Gün boyunca sabah
akşam turunçların suyu süzülerek değiştirilir. Bu esnada turunçlar buzdolabında
bekletilmelidir.
-8. Gün turunçlar
bekledikleri sudan çıkarılıp kaynatılır.
-Kaynayan turunçlar
limonlu soğuk suya süzülür.
-Soğuyan turunçlar
tekrardan kaynar suya alınır ve haşlanır. Bu işlem 3 kez tekrarlanır.
-Bu işlemler sonunda
turunçlarımıza 1 kg şeker konularak bir gece bekletilir ve ertesi gün
saldıkları su gözönüne alınarak üzerlerini örtecek kadar su eklenip kaynatılır.
- Şurubun doğru kıvama
gelip gelmediğini anlamak için macunlarımızı kaynatma işlemini durdurup
soğumasını bekleyelim ve kıvamını test edelim. Son kaynamada bir limonun suyunu
şuruba ekleyelim.
-Şurup kıvam aldığında
Macunumuz hazırdır.
Sevgili lezzet ustası yine harika bir tarif vermişsiniz. Tarifinden anlaşıldığı gibi zahmetli ama zevkle yapılan, kültürümüzü yansıtan bir macun yapmışsınız.
YanıtlaSilTebrik ederim.
Ayrıca kıbrıs kültürüne ait macunların reçel diye tanımlanmasına karşıyım.
Evet ben de kültürlere ait isimlerin değiştirilmesine bozuluyorum. Verdiğiniz tarifi ilk fırsatta deneyeceğim. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilElinize sağlık, Kibrisa özgü bir macun, ailecek severek yiyoruz.
YanıtlaSilArkadaşlar ilginize teşekkür ederim. Ben de belli kültürlere mal olmuş isimlerin değiştirilmesini yanlış buluyorum. Orijinal isim ile oynanmamalı, değiştirilmemeli.
YanıtlaSil