23 Haziran 2017 Cuma

TURUNÇ MACUNU (KIBRIS TATLISI)


Turunç,  ne kadar verimli, ne kadar anaç bir tür. Çiçeğinden, meyvesinin hem çiğ, hem de olgun halinden neler üretilmiş, neler !
Kıbrıs'da çiçeğinden hem Çiçek macunu, hem de çiçeksuyu yapılır ve esans olarak kullanılır. 

Daha olgunlaşmamış, yeşil turunçlar şahane bir Macuna dönüştürülür.
Meyvesi olgunlaşınca sarhoş eden kokusu ve rengi ile misafirlerimize ikramlık olarak gururla sunduğumuz başka bir Macuna dönüştürülür.
Bu gün Yeşil Turunç Macunu tarifini paylaşıyorum.  Emeğini acımadan bu macunları  yapan, tadan herkese sağlık, şifa, mutluluk olsun.
MALZEMELER
-30 Adet ceviz büyüklüğünde yeşil turunç
-1 Avuç elenmiş kül
-1 Kg şeker
-Limon
-Su
YAPILIŞI
-Turunçlar yıkanıp küllü suda kaynatılır.
-Dış kabukları bıçağın kesmeyen tarafı ile kazınır ve içleri sivri bir cisim ile oyularak çekirdekleri ve henüz olgunlaşmamış olan meyve parçacıkları temizlenir. Sadece kabuk kısmı kalmalıdır.
-Turunçlar su dolu bir kaba alınır.
-8 Gün boyunca sabah akşam turunçların suyu süzülerek değiştirilir. Bu esnada turunçlar buzdolabında bekletilmelidir.
-8. Gün turunçlar bekledikleri sudan çıkarılıp kaynatılır.
-Kaynayan turunçlar limonlu soğuk suya süzülür.
-Soğuyan turunçlar tekrardan kaynar suya alınır ve haşlanır. Bu işlem 3 kez tekrarlanır.
-Bu işlemler sonunda turunçlarımıza 1 kg şeker konularak bir gece bekletilir ve ertesi gün saldıkları su gözönüne alınarak üzerlerini örtecek kadar su eklenip kaynatılır.
- Şurubun doğru kıvama gelip gelmediğini anlamak için macunlarımızı kaynatma işlemini durdurup soğumasını bekleyelim ve kıvamını test edelim. Son kaynamada bir limonun suyunu şuruba ekleyelim.
-Şurup kıvam aldığında Macunumuz hazırdır.


4 yorum:

  1. Sevgili lezzet ustası yine harika bir tarif vermişsiniz. Tarifinden anlaşıldığı gibi zahmetli ama zevkle yapılan, kültürümüzü yansıtan bir macun yapmışsınız.
    Tebrik ederim.
    Ayrıca kıbrıs kültürüne ait macunların reçel diye tanımlanmasına karşıyım.

    YanıtlaSil
  2. Evet ben de kültürlere ait isimlerin değiştirilmesine bozuluyorum. Verdiğiniz tarifi ilk fırsatta deneyeceğim. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Elinize sağlık, Kibrisa özgü bir macun, ailecek severek yiyoruz.

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar ilginize teşekkür ederim. Ben de belli kültürlere mal olmuş isimlerin değiştirilmesini yanlış buluyorum. Orijinal isim ile oynanmamalı, değiştirilmemeli.

    YanıtlaSil

Katkınız için teşekkür ederim.