KOLOKAS, topraklarımızın bize güzel armağanı. Etle veya tavukla pişirilerek yahnisi, kıyma ile musakkası yapılır. Kıbrıs Yemekleri arasında listenin başlarında yer alır.
Malzemeler
-1 Kg Kolokas
-500 Gr Et veya Tavuk
-1 Çorba kaşığı domates salçası
-1 Ortaboy kuru soğan
-1 Kahve fincanı zeytinyağı
-1 Çay kaşığı karabiber
-Tuz
-Su
-1/2 Limonun suyu
Yapılışı
-Kolokası yıkayıp kurulayalım
-Kibrit kutusundan biraz küçük parçalara bölelim.
-Tenceremize et ve zeytinyağını alarak kızartalım.
-Soğanı yemeklik doğrayarak etin üzerine katalım. Bir iki dakika kızartalım.
-Domates salçasını ekleyip karıştıralım.
-Üzerine kolokasları koyup hafifçe kızartalım.
-Tuz ve biberi ekleyerek üzerini örtecek kadar suyu tenceremize aktarıp kaynamasını bekleyelim.
-Kaynamaya başlayınca ateşini kısıp limonsuyunu ekleyelim ve tenceremizin kapağını aralıklı bir şekilde kapatalım,
-Yarım saat gibi bir zamanda pişecektir. Afiyet olsun.
Malzemeler
-1 Kg Kolokas
-500 Gr Et veya Tavuk
-1 Çorba kaşığı domates salçası
-1 Ortaboy kuru soğan
-1 Kahve fincanı zeytinyağı
-1 Çay kaşığı karabiber
-Tuz
-Su
-1/2 Limonun suyu
Yapılışı
-Kolokası yıkayıp kurulayalım
-Kibrit kutusundan biraz küçük parçalara bölelim.
-Tenceremize et ve zeytinyağını alarak kızartalım.
-Soğanı yemeklik doğrayarak etin üzerine katalım. Bir iki dakika kızartalım.
-Domates salçasını ekleyip karıştıralım.
-Üzerine kolokasları koyup hafifçe kızartalım.
-Tuz ve biberi ekleyerek üzerini örtecek kadar suyu tenceremize aktarıp kaynamasını bekleyelim.
-Kaynamaya başlayınca ateşini kısıp limonsuyunu ekleyelim ve tenceremizin kapağını aralıklı bir şekilde kapatalım,
-Yarım saat gibi bir zamanda pişecektir. Afiyet olsun.
Yine harikalar yaratmışsınız.ellerinize sağlık.müsade ederseniz size küçük bir önerim olabilirmi.
YanıtlaSilBu güzel yemeğin tadına tat katacak kereviz dalından bir dal doğranarak kolokasa katılırsa beğeneceğinize eminim
YanıtlaSilGüzel yorum ve önerileriniz için çok teşekkür ederim Melek hanım.
SilKolokas harika bir yemek yetişip olgunlaşması için dokuz ay beklesekde buna değer ellerinize sağlık çok güzel görünüyor .
YanıtlaSilGüzel yorumlarınız ve desteğiniz için çok teşekkür ederim Senem hanım.
YanıtlaSilAilecek sevdigimiz yemeklerden birisidir. :)
YanıtlaSilÖnemli bir detay.Kolokas bicakla kesilerek dogranmaz. Bicak yardimi ile dokunulan yerden catlatilarak koparilir. Afiyetler.
YanıtlaSilKesinlikle doğru. Kıbrıslıların kullandığı tabir "çatlatma usulu" ile parçalara bölüp yahni olarak pişirilecek kolokas yemeğine gerekli hazırlık yapılır. Katkınıza teşekkür ederim.
Sil