30 Haziran 2017 Cuma

Şinya ve Şinnobitta (KIBRIS HAMUR İŞİ)



Şinya hoş kokulu, maki bitki ortamında gelişen, yarı çalı yarı ağaca benzeyen bir bitki...

Çitlemite benzeyen minik meyveleri,  çiğken kırmızı ve acı, olgunlaştığında ise  siyah, yağlı ve hoş kokuludur. Şinya, yılın hemen her mevsimi yeşil kalabilen Kıbrıs doğasına, kokusunu ve tadını veren bir bitki türüdür.

İşte biz Kıbrıslılar, bu siyah meyvecikleri toplayarak bazı hamur işleri yaparız ve bunlara da Şinya ağacının meyvesinin adından dolayı  Şinnobitta deriz. Bazı büyüklerimiz bu lezzeti,   mayalı hamuru kat kat açıp aralarına dövülmüş meyveciklerin serperek ve hamuru birkaç kez katlayarak yapar. Bazıları da bu toplanması meşakkatli olan  meyvecikleri hellimli ve zeytinli yapar gibi hamura karıştırarak pişirir.


Ben Şinnobittayı, çok sevdiğim bir arkadaşımın toplayıp bana getirdiği meyvecikleri, zeytin ve hellim ile karıştırarak  yaptım. Buyurun...

Malzemeler
-1 Su bardağı Şinno
-1/3 Su bardağı Ekşi maya (veya 1 Paket hazır maya)
-3 Su bardağı su
-1 Hellim (küp şeklinde doğranmış)
-1 Su bardağı zeytin
-3/4 Su bardağı zeytin yağı
-Tuz
-Aldığı kadar Tam buğday veya beyaz un (1 Kg'dan biraz az)

Üzerine (Arzu ederseniz)
-Susam

Yapılışı
-Mayayı oda ısısındaki su ile karıştıralım,
-Yağı bu karışıma ekleyelim,
-Unun bir kısmını, havanda dövdüğümüz Şinno'yu, tuzu, hellim ve zeytini ekleyip yoğurmaya başlayalım.
-Ele yapışmayan, yumuşak bir hamur olana kadar un ekleyerek, yoğuralım.
-Zeytinyağı ile yağlanmış fırın tepsisine yayalım.
-Mayalanmasını bekleyelim.
-Oda ısısına bağlı olarak mayalanma işlemi birkaç saati alabilir. Hızlı maya kullanmışsanız bir saat kadar sonra mayalanma olacaktır. Ekşi maya kullanmışsanız bu süreç biraz daha uzun zaman alabilir.
-Bittamız mayalanınca üzerine susam serperek bıçak ile, dilim yerlerini belirleyecek ince çizikler atalım.
-190-200 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Evet harika görünüyor şinnobittayi birçok Kıbrıslı bilmez baflilar özellikle biz arodezlilerin favorisi doğal ormanda yetişen bu meyveciklerden nenelerimiz toplayıp yağ değirmeninde yağını çıkarıyorlardı ellerinize sağlık çok güzel görünüyor kokusu burnumda tütü.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorum ve katkınıza teşekkürler Senem hanım.


      Sil
  2. Bir Kıbrıslı ve hatta bir Bafli olarak Sinya ağacından ve onun meyvesinden haberdar olmadığım için utandım. Öğrettiğiniz için teşekkürler. Ilk fırsatta bu meyveyi bulup tarifinizi yapmaya çalışacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duyarlılığınız beni çok mutlu etti. Teşekkürler.


      Sil

Katkınız için teşekkür ederim.