12 Haziran 2017 Pazartesi

CEVİZ MACUNU (Kıbrıs Tatlısı)


Kıbrıs'lıların en sevdiği ikramlıklar, MACUN'lardır.

Macunlarımız çeşitli meyve ve sebzelerden yapılabilir.

Macun çeşitlerinin tümünü saymak pek mümkün değildir çünkü her köy ve bölge kendine göre çevresinde en fazla yetişen sebze veya meyveden  bir çeşit macun geliştirerek Kıbrıs'ımızın lezzetlerine renk katmıştır. 

Ceviz Macunu, Bergamut Macunu, İncir Macunu, Karpuz (kabuğu) Macunu, Patlıcan Macunu, Enginar Macunu, Turunç Macunu (hem minik hali ile yeşil turunçtan hem de olgunlaşmış olan turunçtan yapılabilir), Çiçek Macunu (Turuncun çiçeğinden yapılır), Domates Macunu, Kabak Macunu (Beyaz renkli kabaktan yapılır) başlıca macunlarımızdandır.

Hurma Macunu ve Zeytin Macunu ise bu listeye  yeni katılan lezzetlerimizdendir.

Bu tatlılar evlerimizde çeşitli sebeplerle, doğumlarda, ev ziyaretlerde birer bardak su eşliğinde özel çatal ve tabaklar ile ikram edilen mutluluk paylaşımlarıdır. Yurtdışı ziyaretlerinde de  en güzel hediyelikler arasında yer almakta her zaman yüzümüzü güldürmektedir.

Bu gün ben de Kıbrıs'da hemen her evde sevilerek yapılan Ceviz Macunu Tarifini vermek istiyorum.

Malzemeler
50 Adet yeşil ceviz
1 Kg şeker
25 Adet badem
2 Çorba kaşığı karanfil
2 Su bardağı kireç
Limon
Su

Yapılışı
-Cevizlerimizi kabuklarını soyup, bir şiş ile delerek su içine koyalım,
-8 Gün boyunca cevizlerimizin suyunu, günde bir kez, değişerek bekletelim
-8. Günün sonunda cevizlerimizi kireçli suya koyarak en az 4 saat olacak şekilde bekletelim.
-Beklettiğimiz cevizleri süzüp yıkayalım ve kaynar suya atalım,
-Kaynar suda  bir iki taşım kaynatalım, yarım limon sıkılmış soğuk suya süzelim.
-Bu arada tenceremizi tekrar su ile doldurup kaynatalım ve soğuk sudan çıkardığımız cevizleri kaynar suya geri koyalım. Bu işlemi 3 kez tekrarlayalım.
-Bu arada bademlarimizi kaynar suda bekletip kabuklarından ayıralım ve ikiye bölüp hafif renk alana kadar yağsız tavada kızartalım.
-3. kez soğuk suya aktardığımız cevizlerimize kızarttığımız bademleri saplayarak genişce bir tencereye aktaralım.
-Cevizlerimizin üzerine şekeri koyup birkaç saat bekletelim.
-Üzerini örtecek kadar su ekleyerek kaynamaya alalım. Üzerine karanfillerimzi ekleyelim.
-Şekerlenen cevizlerimizi birkaç kez kaynatıp soğumaya bırakarak macunun kıvam almasını sağlayalım. Son kaynatmada yarım limon sıkarak altını kapatalım.
Afiyet olsun




 

2 yorum:

  1. Elinize sağlık. Kıbrıs macunlarını severek yapıp sevdiklerimize ikram edelim. Hamarat hanımların ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizler gibi becerikli hanımların ilgi ve desteği ile Kıbrıs lezzetleri geleceğe taşınacak her zaman sevgi ile paylaşılacaktır. Teşekkürler.

      Sil

Katkınız için teşekkür ederim.