Herse (Kıbrıs)
Kıbrıs’ın kendine özgü kutlama yemeği Herse Kırmızı et veya tavuk ve buğday ile yapılan çok sevilen lezzetlerimizden birisidir. Yöresine göre yapılışı kısmi farklar gösterir. Bazı yerlerde et çiğ olarak tencereye dizilerek üzerine buğday konup su eklenir ve kısık ateşte yavaş yavaş pişirilirken bazı yörelerde bu işlem pratikleştirilmiştir. Şöyle ki konacak olan et haşlanıp buğday bir gece önceden ıslatılarak hazırlanan herse ilk vesiyona göre daha kısa zamanda pişmektedir. Burada ben zaman kazanmak açısından kendi tercih ettiğim yöntemi sizlere aktaracağım.
Malzemeler
800 Gr. (Aşurelik) buğday
Orta büyüklükte bir tavuk
1 baş kuru soğan
1/2 Su bardağı zeytinyağı
Su
Tuz
Yapılışı
-Buğday
ayıklanıp yıkanarak bir gece önceden ıslatılıarak
şişmeye bırakılır.
-Tavuk,
üzerini örtecek kadar suda haşlanarak, kemiklerinden ve istenmeyen deri kıkırdak gibi
parçalarından ayrılır.
-Tavuğun
içinde haşlandığı su süzülerek bir kenara ayırılır.
Ön
hazırlıklarımız bittikten sonra altı ince olmayan (tercihen çelik) bir tencere
tabanına, tavuk parçaları sıkıca dizilir. Üzerine yemeklik doğradığımız soğan
yayılır ve tuzlanır. En son buğday süzülerek tencereye alınır ve zeytinyağı bu
aşamada tenceremize konur.
Ayırmış
olduğumuz tavuk suyu, buğdayı 2 parmak geçecek şekilde üzerine dökülür.
Tenceremiz, altına bir sac veya ısının kontrollü bir
şekilde tencereye geçmesini sağlayacak bir kab üzerine oturtularak kısık ateş
üzerinde pişmeye bırakılır. Tavuk suyunun kalanını azar azar tencereye
ekleyeceğiz. Tavuk suyumuz bitmiş ve buğdaylarımız yeterince pişmemiş ise içme suyu ile devam edebiliriz. Yaklaşık
4 saat sonunda buğdayların açılması tamamlanmış, suyunu çekmiş ise ocaktan
alınır büyük bir kaşık ile karıştırılarak bütün malzemenin bütünleşmesi
sağlanır. Afiyet olsun
Herse kıbrıs düğün yemeklerimizin, en başında gelir, kıbrıs mutfağının baştacıdır.. çok güzel bir sunum, ellerinize sağlık
YanıtlaSilİlginize teşekkür ederim.
SilHem Kıbrıs yemeklerini hatırlattığınız için hem de kayıt altına alınması açısından yapmış olduğunuz katkılardan dolayı tebrik ederim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Desteğinizle bunu başarmaya çalışacağım.
SilBen de sizi tebrik ediyorum. Verdiğiniz tarifler kızımın damak tadına çok uygun. Dagarciginizda varsa tahinli kek tarifi de alabilir miyim sizden? Çok teşekkürler.
YanıtlaSilİlginize teşekkür ederim. En kısa zamanda istediğiniz tarifi bloğuma ekleyeceğim.
Silkim buna kıbrısa ait diyorsa halt etmiş gidin adana ya araştırın kimin yemegi bakın ve ne için yapılır bu diye gidin hadi kıbrıs yemegiymiş alın adreste veriyorum. akkapı hıdırlı havuzlu bahçe karşıyaka karataş hatta hatay serinyol samandağ antakya buralarda da çok ça yapılır bu araplara ait bir ziyarette kazanlara da yapılan çok özel bir yemegidir böyle ufak tencereler de de yapılmaz gidin bunu sorun bakalım
YanıtlaSilDünyanın bir çok yerinde buğday ile birlikte et, tavuk pişirilebilir. Bu bizim yöntemimiz ve evet Kıbrıs yemeği. Bizde de düğünlerde, bayramlarda büyük kazanlarda yapılıyordu doğrudur. Bu lezzeti, malzeme miktarlarını azaltarak evlerimize, güncel mutfaklarımıza taşıdık. Unutmadık.
SilDeğerli lezzet ustası atalarımızdan günümüze gelen bu lezzet tam da dediğiniz gibi yöresel farklılıklar göstermiş olsa bile kıbrısımıza özgü bir kutlama yemeğidir. Türkiyede de yapılabilir kültürler ve lezzetler birleşebilir okuyucu yorumunda tepkili davranmıştır saygı duyarız fakat mühim olan adres gösterilmesi değil elinize sağlık diyebilmektir .Başarılısınız tebrik ederim.
YanıtlaSilİlginize teşekkür ederim. Sevgiler
Sil