350 gr Kıyma
150 gr Pirinç
2 Çorba kaşığı domates salçası
2 Domates
1 Kuru soğan
1/2 demet Maydanoz
1 Limonun suyu
1 Tatlı kaşığı karabiber
Tuz
1/2 Su bardağı zeytinyağı
Yeterince Pazı yaprağı
Hazırlanışı
-Pazı yapraklarını yıkayıp süzdükten sonra kaynar suya batırıp bir dakika bekletip çıkaralım. Hafifçe yumuşamaları yeterlidir. Süzülmeleri ve soğumaları için bir köşede bekletelim.
-Pirinci yıkayıp süzelim
-Maydanozu yıkayıp ince doğrayalım
-Domatesleri yıkayıp, rendeleyelim.
-Soğanı yemeklik doğrayıp 2 çorba kaşığı yağda 3-4 dakika pişirelim
-Kıymayı soğan ile birleştirerek suyunu salıp çekene kadar pişirelim
-Rendelenmiş domatesi kıymaya ekleyelim.
-Tuz ve kara biber ile birlikte salçayı katıp karıştıralım. Salçanın kokusu çıkana kadar kızartmaya devam edelim
-Kıymayı ocaktan alıp, kıyılmış maydanozu ekleyelim
-Yıkayıp süzmüş olduğumuz pirinci de kıymalı karışım ile birleştirelim
-Kalan yağın yarısını harca ekleyelim.
-Pazı yapraklarını, varsa ortalarındaki sert damarlı kısımı kesip ayırdıktan sonra, harç koyarak saralım.
-Sardığımız dolmaları tencereye dizelim. Kalan zeytin yağını üzerine gezdirelim.
-Pişerken açılmalarını engellemek için tencereden daha küçük bir tabağı, dolmaları örtecek şekilde tencereye yerleştirelim. Tencere ile tabağın kenarları arasında en az bir santimlik boşluk kamalıdır.
-Tabağın kenarını biraz geçecek kadar oda ısısındaki suyu tencereye aktaralım.
-Kaynayana kadar orta, kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirelim.
Sıcak servis edelim. Afiyetler olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Katkınız için teşekkür ederim.