Bergamut buldun mu? Macun yapacaksın arkadaşım. Rendelediğin yaprakları kurutup sonrasında keklerinde kurabiyelerinde kullanacaksın. Meyvesini de sıkıp limonata yapacaksın. Hiçbir dirhemi ziyan olmayacak. Biraz yorulacaksın, evet. Ama çok mutlu sonuçlar elde edeceksin.
Uygulanışı Turunç Macunu gibidir. İlgilenenler onun tarifini de inceleyebilir.
Malzemeler
-Bergamut
-Şeker
-Su
-1/2 Limon
Hazırlanışı
-Bergamutlarımızı yıkayıp kurulayalım.
-Rendenin ince tarafı ile dış yüzeyini rendeleyeleyelim
-Rendelediğimiz Bergamutların kabuklarını, dört parça olacak şekilde, bıçak yardımı ile çizelim ve meyvesinden ayıralım
-Ayırdığımız kabukların iç kısmındaki damarları kabuklardan çıkaralım
-Hazırladığımız kabukları rulo yaparak, iğne yardımı ile, pamuklu bir ipe dizelim
-Su dolu bir kap icerisinde 3 gün boyunca günde 2 kez suyunu süzerek bekletelim. Leğendeki su bergamutları tamamen örtmelidir.
-3 günün sonunda ipliklerinden ayırmadan geniş bir tencerede kaynamakta olan suda 2-3 dk haşlayalım ve soğuk suya çıkarıp tekrar kaynar su hazırlayıp tekrar kaynatalım. bu işlemi 3 kez tekrarlayalım.
-Kaynattığımız ve soğuk suda beklettiğimiz bergamutları iplerinden dikkatlice ayıralım
-50 adet yaprağa yaklaşık 1.3kg şeker gelecek şekilde şekeri tencereye alıp 2 bardak su ile karıştıralım ve yaprakları aktarıp bir gece bu şekilde bekletelim

-Ertesi gün tencerede yaprakların üzerini en az 4 parmak kadar örtecek su birikmiş olmalıdır. Gerekirse ekleyelim. Biraz karıştıralım ve kaynatalım.
-3 defa kaynatıp soğutalım. Kıvama gelip de macunun şurubu yoğunlaşınca yarım limonu sıkıp bir taşım kaynatıp ateşten alalım. Macunumuz hazırdır. Afiyet olsun
Not: Cam kavanozlara aktarıp uzun süre muhafaza edebilir, uzun süre bozulmadan saklayabiliriz. Burada önemli olan macunun şerbetinin yaprakları tamamen örtmesidir.
Geleneksel bir tarifimiz. Yayınladığınız için teşekkürler.
YanıtlaSilTakip ettiğiniz için ben teşekkür ederim.
Sil