Kıbrıs'da kahve dendi mi aklımıza sadece kahve çekirdeğinin çeşitli derecelerde kavrulup öğütülmesinden elde edilen, cezvelerde pişirilen ve fincanlarda ikram edilen şekli gelir. Bu durum yaşadığı yer neresi olursa olsun bütün Kıbrıslı'lar için aynıdır.
Sabahları zihnimizi açmak için, öğle yemeğini hazmetmek için, günümüze keyifle, ve verimli bir şekilde devam edebilmek veya bir dostumuzla sıcacık muhabbet edebilmek için, iş görüşmelerinde, ya da dinlenmek için her bahanemiz Kahvedir.
Sade, Az şekerli, Orta ve Şekerli olarak dört şekilde pişirilir. Kahvemiz geçmişten günümüze kısık ateşten elektrikli çeşitli cezve ve makinelere taşınarak işyerlerindeki varlığını pratikleştirmişse de bana sorarsanız en güzeli orta ateşte ağır ağır pişenidir.
Kahve için tarife gerek var mı? Elbette ki yoktur. Bunu yayınlamaktaki amacım Bu çok sevdiğim içeceğe duyduğum tutku misali sevgi ve saygımdır.
Kahve İçin Malzemeler (İki kişilik)
-İki tatlı kaşığı Kahve
-İki Fincan Su
-Şeker (arzuya göre)
Hazırlanışı
-Kahveyi ikram edeceğimiz fincanla ölçtüğümüz iki fincan suyu cezvemize alalım.
-İki tatlı kaşığı Kahveyi cezveye ekleyip karıştıralım.
-İsteniyorsa şeker ekleyelim.
-Orta ateşte ara ara karıştırarak kabarana kadar pişirelim.
-İlk kabarmasından sonra ateşten çekelim ve bir kez daha ateşe gösterelim ikinci kez kabarınca ateşten alalım.
-Önce yarımşar olarak fincanlara paylaştıralım ve bundan sonra kalan kahveyi fincanlara paylaştıralım. Bu yöntem ile köpük ve telvenin her iki fincana da eşit oranda paylaşılmasını sağlamış oluruz.
Şeker oranları kişiye göre değişmekle beraber aşağıdaki oranları yardımcı olmak amacı ile yazıyorum.
-Az şekerli için 1/4 tatlı kaşığı,
-Orta için 1/2 tatlı kaşığı,
-Şekerli için 1 tam tatlı kaşığı şeker eklenmelidir
Ağız tadı ile hoş sohbetlerde sağlıkla ve sevgi ile paylaşmanız dileği ile. Afiyet olsun.
Hiç bu kadar güzel bir kahve içmedim.O kadar güzel ve sevgiyle tarif etmişsiniz ki kokusu buram buram tadı da damağımda zevk bıraktı. Bu arada kahvem sadedir .
YanıtlaSilYüreğinize sağlık.
Kırk yıl hatırı sayılan bu içeceği tarif etmek, kırk yıllık dostlara olsun.
Tadı damağımızda, hoş sohbetlerle içilen kahveleri paylaşalım. Güzel yorumun için teşekkür ederim. Sağlıkla kal güzel dostum.
YanıtlaSil