8 Nisan 2020 Çarşamba

Gaygana (KIBRIS)

 Çocukluğumda canımız tatlı çektiğinde (nur içinde yatsın) Anneciğim  ortadan kaybolurdu. Kısa bir süre sonra dayanılmaz güzellikteki kokuları takip ederek ona mutfakta kavuşurduk. Birkaç dakika içerisinde hızlıca Gaygana yapar onu tatlıya dönüştürmek için evde ne varsa onu kullanırdı. Çoğunlukla  sıkça yaptığı  Macunlardan artan şurupları üzerine gezdirir, değişik aroma ve lezzette gayganalar sunardı bize. "Turunç Macunu Şurubu" ile ayrı, "Karpuz Macunu Şurubu" ile ayrı bir lezzete dönüştürdüğü  gaygana parçaları bize büyük mutluluk verirdi.

Gayganayı sade olarak tüketebilir veya harika bir tatlı olarak sofralarımıza getirilebilirsiniz. Burada bal,  pekmez kullanabilir veya bazı dostlar gibi şeker serperek tüketebilirsiniz.

Bu gün benim için çok değerli olan bu tarifin Pekmezli versiyonunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Kıymet verir de denerseniz beğeneceğinize inanıyorum. Afiyet olsun.

Gaygana için Malzemeler
-3 Yumurta
-1 Kahve fincanı süt
-Bir çimdik tuz
-3-4 Tepeleme çorba kaşığı kekun

Pekmezle Tatlandırmak için 
-Yarım su bardağı Harnup Pekmezi
-1 Su bardağı Su

Kızartmak için
-2 Çorba kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı
-Yumurtaları  güzelce çırpalım
-Tuz ve sütü yumurtalara ekleyip tekrar çırpalım
-Elediğimiz unu çırparak azar azar ekleyelim. (Kek hamuru kıvamına gelmelidir.)
-Küçük bir tavaya zeytinyağı koyarak biraz ısıtalım
-Hamurumuzu tavaya aktarıp iki yüzünü de kızartalım
-Bu arada pekmeze 1 su bardağı su katıp karıştıralım
-İki tarafı da kızaran Gayganamızı mümkünse tavadan çıkarmadan  birkaç parçaya bölelim. Çıkararak bölmüşsek tekrar tavaya alalım. Bu işlem şerbeti içine çekmesini kolaylaştıracaktır.
-Pekmez ve su karışımını ekleyerek bir iki dakika kısık ateşte sıvıyı çekene kadar pişirelim.
-Sıcak veya ılık servis edelim. Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Çok değişik bir tatlı gibi gelsede annelerimizin önceden gaz üstünde kek yaptıklarını ben de hatırlıyorum. Macunun kokusu ne hoş vururdu. Beni de bu tarifle çocukluğuma götürmüş oldunuz.
    Tarif güzel eminim tatdı da güzeldir.Çok teşekkürler lezzet ustası👏👏👏

    YanıtlaSil
  2. İlginizden ve desteğinizden dolayı asıl ben teşekkür ederim. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  3. Çocukluğumuzun en güzel tatlısı özellikle kış aylarında annem her fırsatta gayganayı hem harup bedmezli bazen de şekere bandırıp afiyet ile yerdik benim de evde gayganayi sevmeyen yoktur sık sık tüketiyoruz ellerinize sağlık tariflerinizin devamını dilerim Senem Maniga

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel. Aynı hisleri paylaştığım dostların olması çok sevindirici. Bloğuma gösterdiğiniz ilgi ve katkılar için çok teşekkür ederim. Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Katkınız için teşekkür ederim.