26 Ocak 2019 Cumartesi

Gömeç Otu (KIBRIS)



Kıbrıs doğasının kış aylarında bize sunduğu bir 'Yeşil Güzel'. Gömeç. Haşlanmış veya yahni pişirme şekilleri ile doyurucu, sağlıklı, güzel bir ot. Bu gün çok sevdiğim bir arkadaşımın bulup getirdiği bu güzellikler ile yaptığım ve afiyetle yediğimiz iki yemek tarifi vereceğim. Sizin daha değişik tarifleriniz  varsa ve yorumlarınızda yazarsanız beni çok sevindirirsiniz.


Haşlanmış Gömeç için Malzemeler
-Bir bağ Gömeç
-1/3 kahve fincanı zeytinyağı
-Tuz
-1 limonun suyu
-Su

Hazırlanışı
-Gömeçlerin taze dallarını ayıklayıp ayıralım ve yıkayalım.
-Uygun büyüklüklerde keselim.
-Kaynar suda 3-4 dakika yumuşayıp pişene kadar haşlayalım
-Kaynar sudan süzüp zeytinyağı limon ve tuz ile tadlandırıp afiyetle yiyelim
Yahni Gömeç yemeğini değişik isimlerde biliyor olabilirsiniz. Bubeza veya Hübeza olarak değişik isimlerle biliniyor olabilir ama lezzeti sabittir. Bu konuda emin olabilirsiniz.

Malzemeler
-1 Bağ gömeç
-2 Çorba kaşığı pirinç
-1/2  kuru soğan
-1/2 Kahve fincanı zeytinyağı
-1 Çorba kaşığı domates salçası
-1/2 çay kaşığı karabiber
-Tuz

Hazırlanışı
-Gömeçlerin taze kısımlarını ayırarak yıkayalım ve bir cm uzunluğunda doğrayalım.
-Soğanı yemeklik doğrayarak zeytinyağında hafifce solduralım. 
-Doğradığımız gömeçleri tencereye alalım
-1-2 dakika çevirerek soteleyelim 
-Pirinci yıkadıktan sonra ekleyip gömeç ile bir dakika kadar karıştıralım.
-Salçayı ekleyerek birkaç dakika daha soteleme işlemine devam edelim.
-Üzerini örtecek kadar su ekleyerek kaynayana kadar orta, kaynadıktan sonra da kısık ateşte tencerenin kapağını kapatarak pişirelim.  Afiyet olsun.











Malzemeler

4 yorum:

  1. GDOlu, islenmis gidalar derken, yalniz dogalligi bile yeter gomeci sevmeye. Cok saglikli ve lezzeti. Teşekkürler mutfak iscisi

    YanıtlaSil
  2. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  3. Sevilen bir lezzet olan gömeci yemeyen yoktur herhalde. Limon ve zeytinyağı ile buluşunca lezzetine doyum olmaz.müsadenenizle tarifinize bir ekleme yapabilirmiyim.
    Yağda soldurulmuş gömeçin içine yumurta karıştırırsanız yumurtalı tadı da çocukların yemesi için bir seçenek olabilir😀 teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Katkınız için çok teşekkür ederim. Yumurtalı şeklini biz de çok severiz.

    YanıtlaSil

Katkınız için teşekkür ederim.