26 Ekim 2018 Cuma

Alıç Macunu (KIBRIS)

Sonbaharda, Kıbrıs'da Alıç ağaçları meyvelerini olgunlaştırır. Sarı sarı gülümseyen Alıçlar, hamarat eller tarafından toplanır ve misler gibi Alıç Macunu yapılır. Soğuk kış sabahları okul ve iş öncesi Gabira'nın üzerinde biraz tereyağ, en üstüne de  Alıç Macunu sürülür. Yanına da bir dilim hellim, oooh... kim korkar hain Kış'dan?

Malzemeler
-Alıç
-Su
-Şeker

Hazırlanışı
-Alıçları güzelce yıkayalım. İyilerini seçelim.
-Büyükçe çelik bir tencereye alıçlarımızı alalım.
-Üzerini 4-5 parmak geçecek şekilde su koyalım.
-Alıçlar iyice pişip özü suya karışıncaya kadar orta harlı ateşte kaynatalım.
-Pişirdiğimiz alıçları ezerek özünün  suyuna karışmasını sağlayalım ve çekirdeklerle kabukları ayırmak için sügeçten geçirelim.
-Alıçlardan elde ettiğimiz özlü suyu bardak yardımı ile ölçelim.
-Bire bir, şeker ile karıştıralım ve şekerin erimesi için  karıştıralım.
-Kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da kısık ateşte kaynatalım.
-Kaynama aşamasında oluşan köpükleri bir kevgir yardımı ile alalım.
-Doğru kıvama geldiğini test etmek için macunun birkaç damlasını soğuk bir tabağa damlatalım. Yeterince yoğunlaşmış, damlacıklar formunda kalabiliyor ve dağılmıyorsa gereken kıvama gelmiş demektir.
-Kıvamı gelince yarım limon suyunu katalım ve bir taşım daha kaynatıp ateşten alalım.
-Uygun büyüklükte cam kaplara paylaştıralım. Afiyet olsun.






4 yorum:

  1. Ben de cok severim bu marmelati (her ne kadar biz kibrislilar macun desek de��). Ustelik meyvesi pek revacta olmadigi icin hicbir kimyasal takviye yapilmiyor ve boylece tamamen dogal kaliyor. Teşekkürler mutfak iscisi

    YanıtlaSil
  2. İlginize çok teşekkür ederim. Alıç Ağaçları çoğunlukla bahçe kenarlarında, dağlarda rastlanan, kendiliğinden doğal yollarla taşınan çekirdekleri ile yetişen bir tür. ilaçsız yetişen sarı meyvecikleri sonbahar aylarında en güzel haline ulaşır. Tadını kokusunu çok sevdiğimiz lezzetlere dönüştürür, kış ayları boyunca kahvaltılarımızı şenlendiririz.

    YanıtlaSil
  3. Bu macunu yıllarca eşim yapıyordu. Eşimi kaybettikten sonra ben yapmaya başladım. Eşim suyuna postayı da ekleyip yapıyordu. Rengi bulanık koyu sarı görünüyordu. Posa eklenmeden süzülen suyu ile şeker karıştırılıp yapıldığı zaman koyu ve berrak bir renkte oluyor. İkisinin tadı biraz farklı ve ekmeğe sürülüşü farklı oluyor. Her ikisini de deneyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşinizi kaybetmiş olmanıza çok üzüldüm. Başınız sağolsun. Eşinizin yönteminin de çok lezzetli olduğuna inanıyorum. Deneyeceğim. İlginize teşekkür ederim

      Sil

Katkınız için teşekkür ederim.